با خواندن این مطلب در مورد آموزش علوم هشتم فصل اول تمام نکات فصل را خواهید آموخت و از دیگر جزوات آموزشی بی نیاز خواهید شد. چون این مطلب به کاملترین شکل نوشته شده است. پس تمام حواس خود را جمع کنید و برای چند دقیقه این مطلب را دقیق بخوانید تا پرونده این فصل را برای همیشه ببندید. در ضمن برای مشاهده آموزش این درس براساس آخرین تغیرات کتاب درسی حتما از طریق آموزش فصل اول علوم هشتم و برای مشاهده پاسخ کل سوالات این درس از طریق گام به گام فصل اول علوم هشتم اقدام کنید.
آموزش علوم هشتم فصل اول
به کوچکترین جزء یک ماده که می تواند به صورت مستقل وجود داشته باشد ذره می گوییم. مثلا اگر آب را در نظر بگیریم می دانیم که آب یک ماده خالص است که مولکول های سه اتمی که شامل 2 هیدروژن و یک اکسیژن است، تشکیل شده است. در این مثال مولکول آب ذره در نظر گرفته می شود نه هیدروژن و اکسیژن آن. در تمام ترکیبات کوچکترین ذره ماده مولکول آن ترکیب است. البته در برخی مواد ما اتم مستقل داریم مثال در فلزات. به همین دلیل کوچکترین جزء فلزات اتم ها هستند.
مواد خالص و مخلوط ها مفهوم اصلی در آموزش علوم هشتم فصل اول
در آموزش علوم هشتم فصل اول در می یابیم که مواد یا خالص اند یا به صورت یک مخلوط هستند.
فیلم تدریس خالص و مخلوط آموزش علوم هشتم فصل اول
مواد خالص: مواد خالص موادی هستند که فقط از یک جزء تشکیل شده اند. مثلا آهن ماده خالص است چون فقط اتم های آهن را دارد. آب نیز همان طور که در بالا گفته شد چون فقط دارای ذرات آب است، ماده خالص می باشد. به طور کلی همه ی عناصر و ترکیب ها ماده خالص و مخلوط ها ماده ناخالص هستند.
مخلوط: مخلوط ها موادی هستند که از دو یا چند جزء مختلف تشکیل شده اند مانند آب های جاری در طبیعت، آلیاژ فلزات مختلف و موارد این چنینی. مخلوط ها دو دسته دارند: مخلوط های همگن و مخلوط های ناهمگن. به محلوط های همگن، یکنواخت یا محلول نیز گفته می شود.
حالا می توانیم شکل اول صفحه را از لحاظ خالص و مخلوط بودن طبقه بندی کنیم. مثلا در شربت آبلیمو، آب و آبلیمو و شکر داریم. آب مقطر خالص است چون از یک ماده تشکیل شده است. آجیل چندین نوع مغز را شامل می شود پس یک مخلوط از مثلا بادام، پسته و گردو است. در آخر، نمک نیز یک ماده خالص حساب می شود چون فقط یک نوع ماده در خود دارد.
جواب خود را بیازمایید صفحه 2 آموزش علوم هشتم فصل اول
دوغ از ترکیب آب و ماست و کمی نمک تشکیل می شود. پس دوغ یک ماده مخلوط است. شکر از مولکول های گلوکز تشکیل شده است. شکر از تجمع هزاران مولکول گلوکز تشکیل شده است. پس چون در ترکیب شکر فقط یک نوع ماده داریم، پس به عنوان ماده خالص می شناسیمش. قسمت اعظم ترکیب سکه را مس تشکیل داده است اما چون نیکل و آلومینیوم نیز دارد، پس یک ماده مخلوط در نظر می گیریم. اما خود مس چون فقط اتم های مس را دارد، پس یک ماده خالص است.
تنوع مخلوط ها در آموزش علوم هشتم فصل اول
در ادامه آموزش علوم هشتم فصل اول به گوناگونی و تنوع مخلوط ها می رسیم. با اجزای مختلف از جامد و گاز و مایع، می توان هزاران نوع مخلوط ایجاد کرد.
مخلوط همگن: اجزای تشکیل دهنده این مخلوط ها به صورت کاملا یکنواخت در هم پراکنده شده اند و نمی توان آن ها را از یکدیگر تشخیص و تمییز داد. مثل محلول آب و شکر یا آب و نمک یا هوا و…
مخلوط ناهمگن: این نوع محلوط که با نام نامحلول ها نیز شناخته می شوند، اجزای مخلوط به صورت غیر یکنواخت پراکنده شده اند که می شود آن ها را از یکدیگر تشخیص داد و جدا کرد. مثل سالاد و آجیل و مخلوط آب و روغن که روغن به صورت کاملا مجزا روی آب می ایستد. پس می توانیم بگوییم مخلوط های ناهمگن 3 مشخصه مهم دارند:
- اجزای قابل تشخیص دارند.
- اجزای آن به سادگی دیده می شود.
- پخش مواد به صورت غیر یکنواخت است.
در مخلوط ها خواص و ویژگی اولیه مواد حفظ می شود اما امکان دارد در برخی موارد، خواص فیزیکی مربوط به ظاهر آنان تغییر کند. اگر در هنگام مخلوط شدن دو یا چند ماده، واکنش شیمیایی صورت بگیرید، ماده جدیدی به وجود می آید و به عنوان مخلوط بررسی نمی شوند.
جواب فعالیت صفحه 3 آموزش علوم هشتم فصل اول مخلوط ها
الف) مخلوط آب و نمک شفاف مخلوط آب و خاک کدر است.
ب) مخلوط آب و نمک محلول یا مخلوط همگن است و مخلوط آب و خاک مخلوط ناهمگن است چون کمی ته نشین می شود.
دوستان عزیز، برای اینکه خستگی شما را با انرژی بیشتر جایگزین کنیم، پیشنهاد هیجان انگیزی برایتان داریم که به پیشبرد پربازده دروستان بسیار کمک خواهد کرد. همه شما می دانید که علوم هشتم یکی از مهمترین دروس مقطع متوسطه است و شما باید عمیق و دقیق به آن مسلط باشید. پس باید از بهترین محصولات تدریس شده توسط اساتید برتر استفاده کنید. حرف آخر هشتم تولید کننده بهترین پکیج ها برای این پایه است که با همین پکیج ها تعداد زیادی از دانش آموزان به درصدهای بالا در آزمون های خود دست یافته اند.
پس شما نیز با خرید و استفاده از این آموزش های و تدریس های اساتید برجسته کشوری به یکی از بهترین ها تبدیل شوید. اما ما برایتان بسته هدیه دیگری در نظر گرفته ایم که می توانید 20% از علوم هشتم را همراه با دیگر دروس پایه خود به صورت رایگان و فقط با پر کردن فرم زیر در اختیار داشته باشید و در بهترین مسیر آموزشی قرار بگیرید.
دسته بندی مخلوط ها در آموزش علوم هشتم فصل اول از نظر حالت ماده
مخلوط ها در دسته بندی دیگری به دسته های زیر طبقه بندی می شوند:
مخلوط جامد در جامد: مثلا سکه طلا یک مخلوط جامد در جامد از طلا و مس است. مثال دیگر آجیل و اسمارتیز است که در همه این موارد، هر کدام از مواد سازنده، ویژگی های خود را حفظ کرده اند و مجاورت با اجزای دیگر تغییری در آن ها ایجاد نکرده است.
مخلوط جامد در مایع: مثل شکر در آب، که یک محلول نیز هست. در این حالت شکرها قابل مشاهده نیستند. اما مثلا کاکائو در آب، دیگر شفافیت شکر در آب را ندارد اما همچنان یک مخلوط و محلول حساب می شود. اما مثلا خاک در آب نیز یک مخلوط کدر ایجاد می کند که قسمتی ته نشین می شود و قسمتی نیز روی آب می ماند.
مخلوط جامد در گاز: مثلا طوفان شن، که ذرات خاک ریز در هوا هستند که از دسته مخلوط جامد در گاز می باشد. آلودگی نیز به همین ترتیب ایجاد می شود.
مخلوط مایع در جامد: جیوه در مایع که در پر کردن دندان استفاده دارد.
مخلوط مایع در مایع: آب و الکل و آب و سرکه که قابل تفکیک نیستند. اما مخلوط های مایع در مایعی نیز وجود دارند که به صورت محلول نیستند و مرز آن ها قابل مشاهده است. مصل روغن مایع در آب.
مخلوط مایع در گاز: مثل ابر که ذرات ریز آب معلق در هوا می باشد.
مخلوط گاز در جامد: مثل سنگ پا که اگر داخل آب بیاندازیمش، می بینیم که حباب های کوچکی ایجاد می شود.
مخلوط گاز در مایع: مثل گاز موجود در نوشابه یا آب گازدار.
مخلوط گاز در گاز: هوایی که تنفس می کنیم مخلوط گاز در گاز است و از ترکیب چند نوع گاز مختلف تشکیل شده است.
سوسپانسیون: به مخلوط های ناهمگن جامد در مایع مانند دوغ و شربت ها سوسپانسیون گغته می شود که اصلی ترین ویژگی این مخلوط ها رسوب کردن آن هاست. یعنی ذرات جامد بعد از گذشت مدت زمانی، ته نشین می شوند و اجزا از یکدیگر جدا می گردند.
محلول و اجزای آن
به مخلوط های همگن، محلول گفته می شود که از دو جز حلال و حل شونده تشکیل شده اند. که حلال درصد بیشتری از مخلوط را در بر می گیرد و جز کمتر حل شونده است.
انحلال پذیری: به بیشترین مقدار از یک ماده که می تواند داخل یک حلال حل شود، انحلال پذیری می گویند. دما در مقدار انحلال پذیری تاثیر دارد. به این صورت که در مخلوط های جامد در مایع با افزایش دما، انحلال پذیری نیز زیاد می شود اما در مخلوط های گاز در مایع برعکس این اتفاق می افتد.
محلول اشباع شده: به محلولی که دیگر نتواند مقدار بیشتری حل شونده را در خود حل کند گفته می شود. اما نکته مهم این است که در مخلوط های گاز در گاز و مایع در مایع، زمانی که مقدار حل شونده از مقدار حلال تجاوز کند، جای حلال و حل شونده عوض می شود. به همین دلیل است که این مخلوط ها هیچ گاه به حالت اشباع نمی رسند.
اگر دوست دارید شما نیز از آزمون های مهمی مثل تیزهوشان و کنکور سربلند بیرون بیایید و بهترین نتیجه را از تلاش های خود استخراج کنید، باید به مسیر موفقیت در این آزمون ها آشنا باشید اما این کار هر کس نیست و کارشناسان کارکشته ای هستند که تمام مولفه های مهم را به شما گوشزد می کنند و شما بر اساس راهنمایی های آنان موفقیت خود را تضمین می کنید. پس اگر دوست دارید با مشاورین متخصص حرف آخر جلسات مشاوره رایگان داشته باشید فقط فرم زیر را پر کنید و منتظر تغییر 180 درجه وضعیت تحصیلی خودتان باشید.
اجزای مخلوط و روش جداسازی آن ها
در بخش انتهایی از آموزش علوم هشتم فصل اول به اجزای مخلوط ها و روش جداسازی آن ها از هم می رسیم.
تفکیک اجزای مخلوط: اگر بخواهیم اجزای مختلف یک مخلوط را از هم جدا کنیم، باید بر اساس ویژگی متفاوت هر ماده این کار را انجام دهیم. که این ویژگی متفاوت در اکثر مواقع به 4 دسته زیر تقسیم می شوند:
- تفاوت در اندازه ذرات
- تفاوت در وزن
- تفاوت مواد در نقطه جوش
- تفاوت در بلور شدن ماده
تفکیک بر اساس اندازه ذرات: در بیشتر مخلوط ها، ذرات تشکیل دهنده اندازه یکسانی ندارند که برای جداسازی اجزای کوچک و بزرگ این دسته از مخلوط ها، باید از صافی هایی با اندازه سوراخ مختلف نسبت به اجزای مخلوط استفاده کرد. این صافی ها انواع مختلفی دارند. برای مثال آبکش صافی است که در زندگی روزانه از آن استفاده می کنیم. چای صاف کن، الک، کاغذ صافی نیز از دیگر مثال های صافی هستند.
همچنین می توانید برای اطلاع از قیمت بسته های مختلف لیست قیمت محصولات حرف آخر را ببینید و از صفحه فروشگاه حرف آخر محصول مورد نظر خود را خریداری نمایید.
تفکیک بر اساس چگالی یا وزن: استفاده از تفاوت وزنی ذرات و سبک و سنگین بودن آن ها از دیگر موارد ممکن برای جدا کردن ذرات مخلوط هاست. روش اصلی در این مورد، سر ریز کردن است. برای مثال روغن به علت وزن کم اش بر روی آب قرار می گیرد و می توان با سر ریز کردن با تقریب زیادی آب را از روغن جدا کرد. وسایلی مثل دستگاه سانتریفیوژ و قیف جدا کننده نیز قابل استفاده هستند. که قیف برای جدا سازی مخلوط های مایع در مایع و سانتریفیوژ برای مخلوط های سوسپانسیونی که جامد در مایع هستند کاربرد دارد که اساس هر دو تفاوت در وزن و چگالی است.
جداسازی بر اساس نقطه جوش: در مخلوط های مختلفی می توان از تفاوت نقطه جوش استفاده کرد. در محلول های مایع در مایع مثل الکل و آب نیز این روش جواب می دهد. روش دیگر تقطیر مخلوط است که برای موادی مثل نفت خام قابل استفاده است. به این صورت که بر اساس نقطه جوش، به ترتیب با افزایش دما، مشتقات نفت خام قابل جدا سازی هستند.
تبلور برای جداسازی اجزای مخلوط: این روش مختص مخلوط های جامد در مایع همگن است. مثلا در جداسازی آب و نمک، می توان آب را جوشاند و تبخیر کرد تا نمک در ته ظرف بماند.
مطلب آموزش علوم هشتم فصل اول را دوست داشتید؟! لطفا نظراتتان را در مورد این مطلب در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. برای ادامه یادگیری خود بر روی آموزش علوم هشتم فصل دوم کلیک کنید. اما از اینجا به بعد برای تسلط کامل نیاز به نمونه سوالات این بخش دارید که ما در نمونه سوال فصل اول علوم هشتم برای شما یک بانک از نمونه سوالات استاندارد به صورت رایگان آماده کرده ایم و کافیست از لینک قبلی اقدام کنید.