با آموزش علوم هشتم فصل دوم در وبسایت حرف آخر در خدمت شما هستیم. این مطلب تا جای ممکن کامل و دقیق نوشته شده است. به شکلی که شما به بررسی دیگر سایت ها و جزوات نیازی نخواهید داشت و با خواندن دقیق این مطلب می توانید در آزمون های این فصل درصدهای بالایی کسب کنید. اما توصیه ما به شما عزیزان این است که نکاتی که نمی دانید را یادداشت کنید و حتما حتما تعدادی نمونه سوال نیز حل کنید تا مطلب به صورت کامل برایتان جا بیفتد.
تغییرهای شمیایی اولین مبحث از آموزش علوم هشتم فصل دوم
تغییر شیمیایی: به تغییری که در آن مولکول های مواد تغییر کنند را تغییر شیمیایی می گویند. که این به معنی آن است که خود ماده نیز تغییر می کند. در طی این تغییر تعداد اتم ها تغییری نمی کنند؛ فقط در نحوه ترکیب شدن و ساختار مولکولی تغییر ایجاد می شود.
تغییرات شیمیایی هم می توانند مفید و هم مضر باشند. برای مثال زنگ زدگی آهن و فاسد شدن شیر برای ما در دسته تغییرات شیمیایی قرار می گیرند. ولی پختن غذا و سوزاندن هیزم برای گرم شدن برای ما مفید تلقی می شوند.
حالا که حرف از سوختن شد بگذارید توضیحی در موردش بدهیم.
سوختن و استفاده از انرژی شیمیایی مواد
سوختن: زمانی که یک ماده به صورت سریع با اکسیژن ترکیب شود، با آزاد کرد نور و گرمای زیاد واکنش سوختن رخ می دهد. علاوه بر نور و گرما، بخار آب و گاز کربن دی اکسید نیز تولید می شود. برای سوختن، وجود شرایطی لازم است که عبارت اند از: وجود اکسیژن – وجود ماده قابل اشتعال – وجود گرما (چون سوختن یک واکنش گرماگیر است.) اگر هر کدام از این موارد وجود نداشته باشد، سوختن رخ نخواهد داد.
مسیر موفقیت در آزمون های بزرگی مثل تیزهوشان و کنکور و روش های انتخاب درست رشته تحصیلی برای همه ما جدید و به نظر سخت و حساس است. اما کارشناسانی هستند که می توانیم به راهکارهای آنان اتکا کنیم و بهترین نتیجه را بگیریم. برای اینکه بتوانید با مشاوران ارشد حرف آخر مشاوره رایگان داشته باشید فقط کافیست تا فرم زیر را پر کنید. یک قدم تا موفقیت! از همین حالا در راه درست قدم بردارید و بدون فوت وقت فرم زیر را پر کنید.
گرمای مورد نیاز در واکنش های سوختن را از روش های مختلفی می توان تامین کرد که در پایین به برخی از ان ها اشاره می کنیم:
- ایجاد اصطکاک: در اصطکاک گرمایی تولید می شوئ که برای شروع یم واکنش کافی است. مثلا در گذشته از کشیدن دو سنگ روی هم جرقه مورد نیاز برای روشن کردن آتش را تامین می کردند.
- شعله یا جرقه: مثل زمانی که از کبریت یا فندک برای روشن کردن آتش استفاده می کنیم.
- جریان الکتریکی: همانطور که در آزمایش سوختن سیم ظرفشویی هست، با عبور جریان از یک فلز، گرمای لازم برای شروع سوختن ایجاد می شود.
طرفین تغییرات شیمیایی
در تغییرات شیمیایی دو جز داریم که یکی واکنش دهنده و دیگری فراورده نامیده می شود.
واکنش دهنده: واکنش دهنده به موادی گفته می شود که در طول انجام یک واکنش شیمیایی، مصرف می شوند تا به ماده دیگری تبدیل شوند.
فراورده: به موادی که در طی یک واکنش شیمیایی تولید می شوند، فراورده آن واکنش شیمیایی می گویند.برای مثال در واکنش سوختن، اکسیژن همیشه واکنش دهنده است و کربن دی اکسید به عنوان فراورده حضور می یابد.
به طور کلی واکنش های شیمیایی بر اساس انرژی به دو دسته گرماده یا گرماگیر تقسیم می شوند و هیچ واکنش شیمیایی نمی تواند جز هر دوی این دسته ها باشد.
همراهان عزیز پیشنهاد جذابی برایتان داریم که با آن می توانید تمام دروس خود را با بهترین روش تدریس بهبود دهید و به درصدهای بالا در آزمون های خود دست یابید. همه شما می دانید که علوم هشتم درس بسیار مهمی است و باید دقیق و کامل یاد گرفته شود. به همین دلیل شما به اساتید برتر کشور نیاز دارید تا محصول باکیفیتی به شما ارائه دهند.
حرف آخر هشتم برای شما پکیج هایی تولید کرده است که اگر بهترین نباشد، قطعا یکی از بهترین هاست. پس بدون هیچ شکی این پکیج ها را از فروشگاه محصولات حرف آخر خریداری کنید و تغییر رویه ی درس خواندن و نمره گرفتن خود را مشاهده کنید. اما پیشنهاد هیجان انگیز ما هنوز تمام نشده است. برای اینکه 20% از محتوای درسی تمام کتب پایه خود را به صورت رایگان و با تدریس اساتید منتخب و همراه با تصویر سازی های به یاد ماندنی از ما دریافت کنید فقط کافیست فرم زیر را پر کنید.
دسته بندی تغییرات شیمیایی
تغییرات شیمیایی گرماگیر: برای صورت گرفتن این تغییرات، واکنش دهنده ها از محیط اطراف خود انرژی گرمایی می گیرند. به همین دلیل است که می گوییم مقدار انرژی فراورده در این دسته از واکنش ها بیشتر از واکنش دهنده هاست.
تغییرات شیمیایی گرماده: در این دسته، مواد واکنش دهنده، به محیط اطراف خود انرژی می دهند و سطح انرژی واکنش دهنده ها نسبت به فراورده ها در این دسته واکنش ها، بیشتر است.
تغییرات شیمیایی همراه با بعضی نشانه ها هستند که در زیر به برخی از متداول ترین آن ها می پردازیم:
- تغییر کردن رنگ: رایج ترین نمونه، پختن غذا است که رنگ مواد غذایی تغییر می کند.
- تولید شدن گاز: در سوختن تمام مواد، گاز کربن دی اکسید تولید می شود.
- تشکیل شدن رسوب: زمانی که در آب آهک، کربن دی اکسید بدمیم، رسوب سفید رنگی در آن ایجاد می شود.
- آزاد شدن گرما و نور: در تمام سوختن ها این مورد قابل مشاهده است.
- ایجاد بو: در اکثر تغییرات شیمیایی، بو ایجاد می شود که همان بخار یک ماده تشکیل شده طی فرایند است.
کاتالیزور: به ماده ای که در طول واکنش، سرعت را افزایش می دهد و در پایان دست نخورده باقی می ماند، کاتالیزگر گفته می شود. با توجه به این که واکنش های مختلف، سرعت های متفاوتی دارند نمیتوان گفت که در واکنش های بسیار سریعی مثل انفجار، از کاتالیزور استفاده شده است. بلکه این واکنش به صورت ذاتی سرعت زیادی دارد.
برای آموزش فصل به فصل و ادامه روند، بر روی آموزش علوم هشتم فصل سوم کلیک کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در مورد مطلب آموزش علوم هشتم فصل دوم در قسمت نظرات به ما بگویید. همچنین می توانید برای اطلاع از لیست قیمت محصولات حرف آخر بر روی آن کلیک کنید تا به صفحه مربوطه بروید.