آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم

من، حامد حبیب زاده، در این مطلب با آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم در خدمت شما دوستان حرف آخر هستم. تمام مطالب دروس 8 تا 13 علوم چهارم به زبان ساده آموزش داده شده است.
علوم از مهمترین دروس پایه ابتدایی است که باید دانش آموزان آن را خوب یاد بگیرند تا هم معدل خوبی داشته باشند و هم در سال های آینده در روس تجربی مشکل یادگیری مفاهیم نداشته باشند. 15 دقیقه با من همراه باشید تا تمام مطالب فصل 3 علوم چهارم ابتدایی را یاد بگیرید.
پیشنهاد: آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول ، آموزش علوم چهارم دبستان فصل دوم

فهرست مطالب

آموزش علوم چهارم دبستان درس هشتم

در اولین بخش از آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم می خواهیم به مطالب درس هشتم بپردازیم. این درس در مورد پدیده های آسمانی است که در شب می توانیم آن ها را مشاهده کنیم.

آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم درس 8

اگر در هنگام شب به آسمان نگاه کنید، نقاط نورانی زیادی را مشاهده خواهید کرد. این نقاط در روز دیده نمی شوند و فقط شب ها می توانیم آن ها را ببینیم. نقاط نورانی در آسمان در کنار هم قرار می گیرند و شکل های مختلفی را به وجود می آورند.
در زمان های گذشته ستاره شناسان برای این اشکال نام های خاصی را انتخاب کرده بودند. یکی از این شکل ها که از کنار هم قرار گرفتن نقاط به وجود آمده بود، دب اکبر نام داشت که به شکل خرس بزرگ بود. تصویر دب اکبر را در شکل زیر می توانید مشاهده کنید.

دب اکبر علوم چهارم ابتدایی

این نقاطی که در آسمان می بینیم، در یک مجموعه بزرگ به نام کهکشان قرار دارند. نام کهکشانی که ما در آن زندگی می کنیم، کهکشان راه شیری نام دارد.
کهکشان راه شیری ستاره های زیادی دارد. یکی از این ستاره های معروف خورشید می باشد که در این کهکشان قرار گرفته است و چون خورشید از خودش نور دارد و همه جا را روشن می کند، به آن ستاره می گویند. خورشید نزدیک ترین ستاره ای به زمین است.

منظومه خورشیدی علوم چهارم دبستان

این بخش از آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم به یکی از مهمترین بخش های این کتاب می رسیم. زمین یکی از سیاره های منظومه شمسی است که به همراه دیگر سیاره ها به دور خورشید می چرخند. به خورشید و هر چیزی که به دور آن می چرخند، منظومه خوزشیدی یا منظومه شمسی می گوییم. در تصاویر زیر سیاره های منظومه شمسی را می بینید.

منظومه شمسی علوم چهارم ابتدایی

نکته: سیاره هایی که در نزدیکی خورشید می باشند گرم تر از سیاره های دیگر می باشند. نزدیکترین سیاره به خورشید، سیاره تیر می باشد که نام دیگر آن عطارد است.

به مسیر حرکت سیاره ها به دور خورشید، مدار می گویند. در تصویر بالا مدار ها با خطوط منحنی نشان داده شده اند. قبل از ادامه آموزش برای شما یک هدیه ویژه دارم.

پکیج آموزش رایگان برای چهارم ابتدایی

حرف آخر، برزگترین موسسه آموزشی کشور، 20 دصد از تمام آموزش های خود را به رایگان به دانش آموزان عزیز هدیه می دهد. کافی است همین الان فرم زیر را پر کنید تا در سریع ترین زمان این بسته رایگان را درب منزل خود تحویل یگیرید. آموزش با استفاده از فیلم ها و انیمیشن های آموزشی جذاب برای دانش آموزان از جمله مزایای این پکیج آموزشی است. با تهیه این پکیج آموزشی، دانش آموز شما شیفته درس خواندن خواهد شد.

رایگان قمری min

%20 محصولات ابتدایی حرف آخر به صورت رایگان

آموزش صفحه 73 علوم چهارم زمین سیاره ما

سیاره ای که ما بر روی آن زندگی می کنیم زمین نام دارد. در سیاره زمین، هوا و آب و خاک وجود دارد و هوای آن نه زیاد گرم است و نه زیاد سرد و برای زندگی انسان ها مناسب می باشد. همچنین جای مناسبی برای زندگی گیاهان و جانوران نیز می باشد. اگر از فضا به این سیاره نگاه شود به رنگ آبی و سفید دیده می شود. تصویر زیر شکلی از کره زمین است.

سیاره زمین از فضا

در ادامه آموزش فصل 3 علوم چهارم به مطالبی در مورد سال خورشیدی می پردازیم.

آموزش سال خورشیدی علوم چهارم

همانطور که در بالا گفته شد، سیاره زمین به دور خورشید می چرخد. یک دور گردش زمین به دور خورشید 365 روز طول می کشد. تقویم ما نیز بر اساس گردش زمین به دور خورشید تنظیم شده است. یکبار گردش زمین به دور خورشید برابر است با یک سال شمسی.
نکته: بهتر است این نکته را بدانیم که سیاره های نزدیک به خورشید در زمان کمتری یک دور به دور خورشید می چرخند.

آموزش ماه قمری علوم چهارم

سیاره ای که از همه سیاره ها و ستاره ها به زمین نزدیک تر است، ماه می باشد. ماه از خودش نوری ندارد و نور خورشید را در شب ها به زمین بازتاب می کند. به این بازتاب نور، مهتاب گفته می شود. ماه هم به دور خود و هم به دور زمین می چرخد. در تصویر زیر موقعیت قرار گرفتن خورشید، زمین و ماه را مشاهده می کنید.

موقعیت ماه علوم چهارم فصل سوم

در کره ماه برخلاف کره زمین، هوا و آب وجود ندارد و انسان ها نیز نمی توانند در آن زندگی کنند. همچنین سطح ماه هموار نیست و یه شکل گودال کوچک و بزرگ است که در تصویر زیر می بینید.
چرخش ماه به دور زمین، حدود چهار هفته طول می کشد که به آن ماه قمری می گویند.

با این بحث به پایان آموزش درس هشتم علوم چهارم ابتدایی رسیدیم. در ادامه درس نه را با مبحث بدن انسان و ساختمان آن آغاز می کنیم.

آموزش علوم چهارم دبستان درس نهم

آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم درس 9

بدن ما انسان ها و همه جانداران از سلول(یاخته) ساخته شده است. سلول های بدن زنده هستند و رشد می کنند. اگر یکی از سلول ها آسیب ببیند و از بین برود، سلول های جدید جای آن را می گیرند. زخم هایی که در بدن ما ایجاد می شوند نیز با شکل گرفتن سلول های جدید بهبود می یابند. لابه رویی پوست از سلول های مرده ای تشکیل شده اند که به تدریج می ریزند.

اندازه سلول ها بسیار کوچک است و میلیون ها سلول در اندازه یک میلی متر از خط کش جای می گیرند. سلول ها با چشم قابل دیدن نیستند و برای دیدن آن ها باید از میکروسکوپ استفاده کرد.
نکته: میکروسکوپ وسیله ای است که اجسام را بزرگتر از اندازه واقعی آن ها نشان می دهد.

بخش های سلول علوم چهارم

میلیون ها سلول در بدن انسان ها قرار دارد. این سلول ها به شکل های مختلفی هستند. اجزای تشکیل دهنده هر سلول شامل: غشای سلولی، سیتوپلاسم. هسته است. این سه قسمت تشکیل دهنده سلول ها را در تصویر زیر می توانید ببینید.

اجزای تشکیل دهنده سلول علوم چهارم

با رشد کردن بدن، تعداد سلول ها نیز افزایش می یابد. اکثر سلول های موجود در بدن پس از چند روز یا بعد از گذشت چند ماه می میرند و به جای آن ها سلول های جدید ساخته می شوند. زمانی که یک قسمت از پوست بدن انسان دچار مشکل شود و آسیب ببیند، سلول های جدید ساخته شده و جای آن ها را می گیرند. با تشکیل سلول های جدید محل آسیب دیدگی های بدن ترمیم می شود. شکل زیر تقسیم شدن سلول ها را در بدن نشان می دهد.

تقسیم سلول علوم چهارم

آموزش گوارش غذا درس نهم علوم چهارم

غذاهایی که ما هر روز می خوریم باید خیلی ریز شوند تا بتوانند وارد سلول های بدنمان شوند. گوارش غذا در بدن از وقتی آغاز می شود که غذا را در دهانمان می گذاریم. در اثر گوارش، غذا آن قدر ریز می شود که ذره های ریز می توانند وارد سلول های بدن شوند.

آموزش گوارش غذا علوم چهارم

نکته: برای اینکه بدن سالم تری داشته باشیم بهتر است غذا را به خوبی بجویم. نوشابه نخوریم. شیر و لبنیات را هر روز استفاده کنیم.

در این قسمت از آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم آموزش درس نه به پایان رسید. در ادامه با آموزش درس 10 علوم چهارم می پردازیم.

آموزش علوم چهارم دبستان درس دهم

آموزش علوم چهارم درس 10

درس دهم از علوم چهارم در مورد تنفس و دستگاه تنفسی می باشد. با مطالعه مطالب زیر این درس را به راحتی می توانید به خاطر بسپارید.
زمانی که ما نفس می کشیم، هوا از راه بینی وارد لوله نای می شود و از آن جا به شش ها می رسد، به این عمل دم می گوییم. دستگاه تنفسی در بدن انسان را در شکل زیر مشاهده می کنید.

دستگاه تنفسی علوم چهارم فصل سوم

و زمانی که هوا از راه بینی یا دهان خارج می شود، به آن بازدم می گوییم.

انتقال مواد در بدن علوم چهارم دبستان

خون در بدن انسان در درون لوله هایی به نام رگ جریان دارد. وظیفه رگ ها در درون بدن رساندن موارد غذایی به سلول های بدن است. همچنین مواد دفعی را از سلول ها می گیرد. در خون سلول های گلبول قرمز وجود دارد که این سلول ها اکسیژن و کربن دی اکسید را در بدن جا به جا می کنند.

چگونه مواد لازم به سلول های بدن می رسند؟ علوم چهارم

در ادامه این آموزش به چگونگی رسیدن مواد لازم به سلول های بدن می پردازیم. سلول های روده باریک، مواد غذایی را به خون ی رسانند شش ها هم اکسیژن را وارد خون می کنند و خون مواد غذایی و اکسیژن را دریافت کرده و به سلول های مختلف موجود در بدن می رساند.

تصفیه خون در بدن درس 10 علوم چهارم

اگر دقت کرده باشید ما هرروز موادی را خریداری می کنیم و به خانه می بریم و برخی مواد را از خانه خارج می کنیم مانند زباله ها. سلول ها هم مانند این روند کار می کنند. سلول ها وقتی از ذره های غذایی استفاده می کنند، مواد دفعی در درون آن ها به وجود می آید.
این مواد دفعی باید از بدن انسان خارج شوند. یکی از این مواد دفعی که باید از بدن خارج شود، کرین دی اکسید است. خون کرین دی اکسید را از سلول های مختلف یدن جمع آوری می کند و به شش ها منتقل می کند تا از بدن خارج شود.
نکته: هرروز به اندازه کافی آب بنوشید و در روز هایی که هوا آلوده است سعی کنیم بیرون از خانه نروید.

آموزش علوم چهارم دبستان درس 11

در درس یازدهم علوم چهارم می خواهیم در مورد جانداران بدون مهره بحث کنیم. به جانورانی که ستون مهره ندارند، بی مهره می گوییم. جانورانی مانند مورچه، عنکبوت، کرم خاکی بی مهره اند. دانشمندان همان طور که جانوران مهره دار را به دسته های گوناگون تقسیم کرده اند، بی مهره ها را نیز در گروه های مختلف جای داده اند. در ادامه آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم با انواع جانوران بی مهره آشنا می شویم.

آموزش صفحه 97 علوم چهارم کرم ها

دانشمندان کرم ها را جزو جانوران بی مهره قرار داده و همچنین جانورانی مانند کرم ها را نیز در این دسته طیقه بندی کرده اند. زالو کرمی است که در باتلاق زندگی می کند. غذای زالوها از خون جانوران دیگر تامین می شود. کرمک نیز جانوری بدون مهره است و در گروه کرم ها قرار دارد. این جانور در روده کودکان زندگی می کند و از مواد غذایی درون بدن تغذیه می کند. در زیر تصاویر دو نمونه از بی مهره ها را مشاهده می کنید.

بی مهره ها علوم چهارم دبستان

آموزش حشرات علوم چهارم ابتدایی

حشرات نیز در دسته جانوران بدون مهره قرار گرفته اند و فراوان ترین جانورانی هستند روی زمین زندگی می کنند. این جانوران دارای شش پا، بدنی بند بند و دوشاخکی هستند. همچنین برخی از حشرات بال دارند. جانورانی مانند: کفشدوزک، مورچه، شته، سنجاقک، ملخ و پروانه حشره هستند.

حشرات علوم چهارم

آموزش عنکبوتیان علوم چهارم دبستان

این دسته از جانوران بدون مهره، تارهایی چسبناک می تند و شکارهای خود را با آن تارها به دام می اندازند. عنکبوت بدنی دو قسمتی و هشت پا یند بند دارند. عقرب و جانورانی مانند ان نیز در گروه عنکبوتیان قرار دارد.

آموزش سخت پوستان علوم چهارم ابتدایی

خرخاکی  در جاهای مرطوب و تاریک زندگی می کند. این جانوران بدنی بند بند، دو شاخک داراز و پاهای زیادی دارند. همچنین روی بدن این جانورانی پوسته محکمی دارد که از بدن آن ها مخافظت می کند. خرچنگ و میگو هم در دسته حانوران سخت پوست قرار دارند.

سخت پوستان علوم چهارم

آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم هزارپایان

این جانوران نیز مانند خرخاکی ها در مکان های تاریک و مرطوب زندگی می کنند. تصویری از این جانوران را در زیر مشاهده می کنید.

هزارپایان علوم چهارم دبستان

آموزش بندپایان علوم چهارم دبستان درس یازدهم

همه جانورانی که در بالا نام برده شده و توضیح داده شد در یک گروه بزرگ به نام بندپایان جای می گیرند. بند جانوران یندپا پوشش سختی دارد و زمانی که رشد می کنند چندبار پوشش خود را عوض می کنند. به این کار بندپایان، پوست اندازی گفته می شود.

در این قسمت از آموزش علوم چهارم دبستان درس 11 با جانوران بدون مهره آشنا شدیم. در درس بعدی به گوناگونی گیاهان می پردازیم. امام قبل از ادامه آموزش، یک هدیه ارزشمند دیگر نیز برایتان دارم.

مشاوره رایگان آموزشی برای ابتدایی

بدون شک در پایه های ابتدایی درک روش های درست درس خواندن و داشتن یک برنامه آموزشی خوب بسیار مفید است. برای علاقه مند کردن دانش آموزان ابتدایی به درس خواندن و یادگیری بهتر مفاهیم درسی باید از روش های ویژه ای استفاده کرد.
مشاورین ارشد حرف آخر به صورت رایگان شما را با این روش ها آشنا می کنند. همین الان فرم زیر را پر کنید تا مشاورین حرف آخر با شما تماس بگیرند و راهنمایی های لازم را برای نحوه درس خواندن و موفق شدن دانش آموزان ابتدایی در امر تحصیل دراختیار شما قرار دهند.

قمری-4-ماهه

مشاوره رایگان تحصیلی با مشاور ارشد موسسه حرف آخر

تعیین سطح علمی + انتخاب بهترین منابع متناسب با سطح شما

آموزش علوم چهارم دبستان درس 12

آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم درس 12

برای اینکه بتوانیم نوع گیاهان را تشخیص دهیم باید به برگ آن ها توجه کنیم. دانشمندان نیز گیاهانی که دانه  یک قسمتی دارند را تک لپه و گیاهانی با دانه دو قسمتی را دو لپه نامیده اند. همه این گیاهان گل دارند. در زیر تصویری را مشاهده می کنید که در آن قسمت های مختلف یک گل نشان داده شده است.

بخش های مختلف گل

از گل تا دانه آموزش علوم چهارم دبستان

در همه گل ها دانه های زرد رنگی وجود دارد که دانه های گرده نامیده می شوند. این دانه ها از پرچم به روی مادگی منتقل نی شوند. به این عمل در گیاهان گرده افشانی گفته می شود. برای گرده افشانی عواملی مانند باد، انسان و جانوران موثر هستند.

بعد از این که عمل گرده افشانی در گل ها صورت گرفت، قسمتی از مادگی آن تبدیل به میوه می شود. در درون میوه نیز دانه شکل می گیرد و سپس دانه رشد کرده و گیاه جدیدی را یه وجود می اورد. به عنوان مثال گوجه فرنگی را می توان نام برد که مراحل رشد آن در تصویر زیر مشخص شده است.

مراحل رشد گوجه فرنگی علوم چهارم

برخی از گیاهان مانند کاج و گوجه فرنگی یا دانه تولید مثل می کنند؛ یعنی گیاهانی مانند خود را به وجود می آورند. به این نوع گیاهان،  دانه دار گفته می شود.

آموزش صفحه 109 علوم چهارم، گیاهان بدون دانه

همانطور که از نام این گیاهان هم پیداست، دانه ندارند ولی می توانند تولید مثل کنند. مانند خزه و سرخس. گیاهان بدون دانه هاگ دارند و توسط هاگ تولید مثل می کنند. محل رشد اینگونه گیاهان جاهای مرطوب می باشد.

درس 12 از فصل 3 علوم چهارم دبستان به پایان رسید. در ادامه آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم  اخرین درس از این کتاب را به شما آموزش می دهیم.

آموزش علوم چهارم دبستان درس 13

درس 13 علوم چهارم دبستان

عنوان این درس زیستگاه است. در اولین بخش از درس 13 می خواهیم به موجودات گیاه خوار و گوشت خوار بپردازیم. به جانورانی که غذای آن ها از گیاهان تامین می شود، گیاه خوار می گویند. به جانورانی هم که غذایشان جانوارن دیگر است و گوشت جانوران دیگر را می خورند، گوشت خوار می گویند. البته بهتر است بدانیم که غذای برخی از جانوران هم گیاه و هم گوشت می باشد که به این جانوران هم، همه چیز خوار می گویند.

آموزش زنجیره غذایی جانوران علوم چهارم ابتدایی

در این قسمت از آموزش علوم چهارم می خواهیم در مورد زنجیره غذایی جانوران بحث کنیم. ملخ برگ گیاهان را می خورد. ملخ نیز می تواند غذای جانوران دیگری مانند گنجشک باشد. به ارتباط غذایی بین موجودات زنده، زنجیره غذایی می گوییم.
برخی از زنجیره های غذایی با یکدیگر در ارتباط هستند. در صورتی که یکی از جانوران در این زنجیره کم شود، جانوران دیگر می توانند غذای خود را از طریق جانوران دیگر به دست بیاورند. اگر چندین زنجیره غذایی با هم در ارتباط باشند یک شبکه غذایی را به وجود می آورند. با دقت در تصویر زیر می توانید مفهوم شبکه غذایی را راحت تر بفهمید.

شبکه غذایی علوم چهارم

آموزش صفحه 117 علوم چهارم ابتدایی ، زیستگاه

خاک باغچه یا گلدان که خاکی مرطوب است، محل زندگی کرم خاکی است. کرم خاکی ها نمی توانند در جاهای دیگری زندگی کنند. هر یک از موجودات زنده در جایی زندگی می کنند که متناسب با تغذیه، تنفس و حرکت کردن او باشد. به این مکان زیستگاه آن موجود زنده گفته می شود.
زیستگاه جانوران مختلف یا یکدیگر متفاوت است. همانطور که در بالا هم اشاره شد، زیستگاه کرم خاکی در خاک مرطوب است. زیستگاه ماهی، رودخانه یا دریا و اقیانوس است. در تصویر زیر زیستگاه برخی از جانوران نشان داده شده است.

زیستگاه جانوران علوم چهارم

در آخرین بخش از آموزش علوم چهارم دبستان به زیستگاهی اشاره می کنیم که توسط انسان ساخته می شود. به زیستگاهی که انسان آن را می سازد، بوستان می گویند. انسان زیستگاه های طبیعی را با فعالیت هایی مانند جاده سازی و یا شهرک تغییر می دهد.
به این ترتیب آموزش علوم چهارم دبستان فصل سوم به اتمام رسید. هر سوال و نظری که داشته باشید، می توانید در بخش نظرات با من در میان بگذارید. در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما خواهم بود.

بهترین فیلم آموزش علوم چهارم ابتدایی

آموزش علوم چهارم ابتدایی حرف آخر بدون شک بهترین آموزش هایی که است که تا به حال برای این درس تهیه شده است. آموزگاران نمونه کشوری در مجموعه حرف آخر کنار هم جمع شده و با تهیه بهترین فیلم های آموزشی، درس خواندن را برای دانش آموزان راحت تر و جذاب تر کرده اند. برای مشاهده این آموزش و پکیج های آموزشی دیگر، به فروشگاه حرف آخر مراجعه کنید.

3/5 - (6 امتیاز)
guest
0 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
به بالای صفحه بردن
تخفیف-حرف-آخر

همین الان شماره تماستو وارد کن!