آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم

در این مقاله از حرف آخر، با آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم در خدمت دانش آموزان عزیز هستیم. به جرات می توان گفت که یکی از مهمترین دروس پایه سوم ابتدایی, علوم است. پایه یادگیری دروس شیمی، زیست، فیزیک و زیست شناسی سال های آینده، علوم تجربی پایه های ابتدایی است.
با یادگیری کامل و مفهومی این درس، علاوه بر این که در سال سوم معدل بالایی خواهید داشت، در آزمون های سال های بعد مانند تیزهوشان و نمونه دولتی نیز کار راحت تری خواهید داشت.
متاسفانه در بسیاری از موارد دانش آموزان مباحث این کتاب را حفظ می کنند و درکی از آن به دست نمی آورند، این مساله در سال های آینده می تواند بسیار مشکل آفرین باشد.
من ،حامد حبیب زاده، آموزش تمامی فصل های علوم سوم ابتدایی را با توضیحات ساده در اختیار شما عزیزان قرار می دهم. در ادامه آموزش درس 6 علوم سوم از فصل دوم این کتاب را باهم شروع می کنیم. اما با توجه به تغیرات کتاب درسی اگر به دنبال مقاله ای براساس آخرین تغیرات کتاب درسی هستید حتما آموزش فصل دوم علوم سوم دبستان را مطالعه کنید.
پیشنهاد: آموزش علوم سوم دبستان فصل سوم

آموزش علوم سوم دبستان درس 6

آموزش علوم سوم ابتدایی درس 6

در این درس از آموزش علوم سوم می خواهیم در مورد آب و اشکال مختلف آن در طبیعت بحث کنیم. در تصویر زیر آب را با اشکال مختلف مشاهده می کنید.
قسمتی از آب های روی زمین که بخار شده به شکل ابر در می آید. ابر ها طی فرایندی به برف و باران تبدیل می شوند و بر روی زمین ی بارند. برف هایی که در بالای کوه ها نشسته اند با تابش خورشید و گرما ذوب می شوند و به صورت جویبار از کوه ها جاری می شوند و به رودخانه ها تبدیل می شوند. آب رودخانه ها هم در نهایت به دریاها می ریزند.
بخشی از برف و باران نیز به زیر زمین نفوذ می کنند و تبدیل به آب های زیر زمینی می شوند. در ادامه این درس به نفوذ آب در خاک می پردازیم.

آب های زیر زمینی چگونه تشکیل می شود کلاس سوم دبستان

می توانید این آزمایش را خودتان انجام دهید. بر روی خاک باغچه حیاطتان آب بریزید و منتظر بمانبد. پس از گذشت چند دقیقه مشاهده خواهید کرد که آب به داخل خاک نفوذ کرده است. اگر خاک و اندازه ذرات آن بزرگ باشد آب راحت تر و سریعتر در آن نفوذ خواهد کرد و برعکس.
اگر ذرات تشکیل دهنده خاک باغچه شما ریز باشد آب دیرتر در آن نفوذ می کند. بهتر است بدانیم که ذرات تشکیل دهنده خاک رس کوچک و ذرات تشکیل دهنده ماسه بزرگتر است و آب در ماسه بهتر و سربع تر نفوذ می کند تا خاک رس. در زیر تصویری ار نفوذ آب در خاک رس و ماسه را مشاهده می کنید.

آب های زیر زمینی چگونه تشکیل می شود علوم سوم

از آزمایش بالا نتیجه بسیار جالبی اتفاق می افتد که پدیده مهمی را در بیعت توصیف می کند. در این بخش از آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم به چگونگی تشکیل آب های زیر زمینی می پردازیم.
همانطور که قبلا هم اشاره شد آب های زیر زمینی از برف و باران نفوذ کرده در زمین به وجود می آیند. اما اگر آبی که به داخل زمین نفوذ می کند به سنگ یا خاک رس برسد، دیگر نمی تواند در آن ها نفوذ کند و بر روی همان سنگ ها یا خاک رس جمع می شوند. این آب های انباشته شده در داخل زمین را آب های زیر زمینی می نامیم. در ادامه به یک نکته در مورد آب های زیر زمینی اشاره می کنیم.

نکته: در بخشی از استان های کشورمان مانند، یزد رود و دریاچه ای وجود ندارد تا مردم بتوانند از آن ها در کارهای کشاورزی خود استفاده کنند و یا آب های آشامیدنی خود را تامین کنند. به همین دلیل از آب های زیر زمینی برای مصارف خود استفاده می کنند.

رود چگونه تشکیل می شود کلاس سوم

آب هایی که در دریا ها وجود دارد توسط گرما و با تابش خورشید بخار می شوند و به صورت ابر در می آیند. ین ابرها زمانی که متراکم شدند به صورت برف و باران در می آیند و بر زمین می بارند.  بخشی از برف ها در کوهستان ها و بالای کوه ها باقی می مانند و به مرور زمان ذوب می شوند و به صورت جویبار در می آیند. سپس این جویبار ها به هم وصل می شوند و رود را به وجود می آورند. رودها نیز در مسیر دریاها حرکت می کنند و به دریاها می ریزند. آب دریا ها هم به متصل شده و اقیانوس ها را به وجود می آورند. به این ترتیب با توضیحی ساده توانستیم چگونگی به وجود آمدن رود ها و دریا ها را بفهمیم.

رود چگونه تشکیل می شود علوم سوم دبستان

در مطالب قبلی اشاره شد که قسمتی از آب ها به داخل زمین نفوذ می کنند و اّب های زیر زمینی را به وجود می آورند. اکنون این سوال پیش می آید که چگونه می توان از آب های زیرزمینی استفاده کرد؟ این آب ها به صورت چشمه، چاه و قنات به مصرف می رسند که در ادامه این بخش به تعریف هر یک از این عبارت ها می پردازیم.

مشاوره رایگان آمورشی برای پایه های ابتدایی

با توجه به این که دانش آموزان ابتدایی تجربه کافی در زمینه درس خواندن ندارند، بسیار مهم است که بزرگتر ها روش های درست خواندن را به آن ها آموزش دهند. استفاده از روش های جذاب آموزشی و ایجاد روش های مناسب درس خواندن برای دانش آموزان، نه تنها باعث می شود که از درس خواندن لذت ببرند، موجب پیشرفت تحصیلی بیشتر آن ها نیز می شود.
مشاورین حرف آخر به رایگان این کار را برای شما انجام می دهند. حرف آخر به عنوان هدیه برای دانش آموزان ابتدایی، مشاوره رایگان آموزشی ارائه می هد. کافی است همین الان فرم زیر را پر کنید تا هر سوالی که در زمینه درس خواندن فرزندانتان دارید با مشارین حرف آخر در میان بگذارید و روش های برنامه ریزی درست درس خواندن را نیز فرا بگیرید. مشاورین هر آنچه که برای نمونه شدن دانش آموزان لازم است، در اختیار شما قرار می هند.

قمری-4-ماهه

مشاوره رایگان تحصیلی با مشاور ارشد موسسه حرف آخر

تعیین سطح علمی + انتخاب بهترین منابع متناسب با سطح شما

راه های استفاده از آب های زیرزمینی

چشمه: آب های زیرزمینی به طور طبیعی از زیر زمین راهی به بیرون پیدا می کنند و چشمه ها را به وجود می آورند. از آب چشمه ها می توان برای مصارف کشاورزی هم استفاده کرد.
چاه: گاهی برای استفاده از آب های زیر زمینی می توان به حفر چاه پرداخت. به این صورت که از سطح زمین گودال هایی حفر می شوند تا اینکه به آب های زیر زمینی برسند. این آب ها نیز برای شست و شو و مصارف کشاورزی قابل استفاده هستند.
قنات: قنات ها نیز در زیر زمین حفر می شوند. آب چاه های مناطق مختلف در زیر زمین به هم متصل میشوند و قنات ها را که به صورت کانال هستند به وجود می آورند.
در برخی مناطق که مردم با مشکل کم آبی رو به رو هستند می توان از این نوع آب ها استفاده کرد. البته لازم به ذکر است که در مصرف آب های زیر زمینی نیز باید صرفه جویی شود. در غیر این صورت با خشکی چاه ها و قنات ها مواجه می شویم. در زیر دو تصویر را مشاهده می کنید. در تصویر اول میزان آب های زیر زمینی زیاد است که در اثر مصرف بی رویه مردم سطح آب ها کم شده است.

آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم آب های زیر زمینی

نکته: بهتر است بدانیم که با ریختن پساب فاضلاب کارخانه ها و خانه ها در چاه های فاضلاب، در جاهایی که این چاه ها به آب های زیر زمینی نزدیک هستند آب های زیر زمینی را آلوده می کنیم. همچنین اگر این آب ها برای کشاورزی نیز استفاده شوند برای محصولات کشاورزی مضر هستند. بهتر است این نکته را همیشه به یاد داشته باشیم که فاضلاب های شهری می توانند به آب های زیر زمینی نفوذ کنند و آن ها را آلوده کنند. همانطور که گفته شد از آب های زیرزمینی برای شست و شو و مصارف کشاورزی استفاده می شود که اگر آلوده به فاضلاب های شهری باشند برای سلامتی زیان آورند.

آموزش علوم سوم دبستان درس 6 تهیه آب آشامیدنی

آب هایی که از طریق برف و باران وارد چشمه ها و رودها می شوند در پشت سد ها و استخر های بزرگ جمع آوری می شوند. این آب های جمع آوری شده برای تمیز و تصفیه شدن به مراکز تصفیه آب منتقل می شوند تا گل و لای موجود در آب گرفته شود. در مرحله تصفیه آب مواد اضافی را از آن جدا می کنند و در آخرین مرحله از موادی به نام میکروب کش استفاده می کنند تا اینکه تبدیل به آب آشامیدنی شود.
آبی که ما در خانه های خود استفاده می کنیم این مراحل را طی می کنند تا برای آشامیدن آماده شوند. آب های تصفیه شده از طربق لوله کشی ها به شهرها و روستاها منتقل می شوند. در تصویر زیر می توانید نحوه تهبه آب آشامیدنی را راحت تر درک کنید.

تهیه آب آشامیدنی علوم سوم دبستان

اکنون به پایان درس ششم از آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم رسیدیم. در ادامه این کتاب به مبحث نور و مشاهده اجسام می پردازیم.

آموزش علوم سوم دبستان درس هفتم

در این بخش از آموزش فصل دو علوم سوم دبستان می خواهیم شما را با نور و چگونگی مشاهده اجسام آشنا کنیم. ما به وسیله نوری که در محیط وجود دارد می توانیم اجسام موجود در آن محیط را مشاهده کنیم. البته این را هم بدانیم که نور به اجسام برخورد کرده و بازتاب آن از جسم به چشم ما می خورد و باعث می شود اجسام و موجودات اطراف خود را ببینیم.

اگر در یک محیطی نور نباشد یا بازتاب نور از اجسام به چشم ما برخورد نکند ما نمی توانیم چیزی را ببینیم. برای دیده شدن اجسام و موجودات سه چیز باید وجود داشته باشد.: یکی این که نور در آن محیط وجود داشته باشد. مورد بعدی این که بازتاب نور از جسم به چشم ما برسد و مورد سوم این که چشم ما باید باز باشد تا نور را دریافت کند. در زیر تصویری را مشاهده می کنید که با دقت در آن و بقیه توضیحات بحث نور را بهتر درک می کنید.

نور چگونه باعث دیده شدن اشیا می شود علوم سوم

امید و دوستانش در یک اتاق مشغول بازی هستند. لامپی که در اتاق روشن است باعث می شود که آن ها اجسام داخل اتاق و دوستان خود را ببینند.
همانطور که مشاهده می کنید یکی از دوستان امید پشت مبل و یکی دیگر در پشت پرده هستند. نور لامپ به پشت مبل و پرده عبور نمی رسد، بنابراین آن ها نمی توانند آن دو نفر را ببینند.
همچنین یک نفر از آن ها چشمان خود را با دستمال بسته است و او هم نمی تواند وسیله های داخل اتاق را مشاهده کند. با دقت در این تصویر نتیجه می گیریم که نور باعث دیده شدن اجسام می شود.
در ادامه بحث نور و دیده شدن اجسام می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که نور از کجا و چگونه تولید می شود؟

نور از منبع نور تولید می شود و بزرگترین منبع نور در طبیعت خورشید است. از دیگر منایع نور می توان به لامپ، نور آتش، چراغ قوه و … اشاره کرد.

نکته: لازم به ذکر است که ماه منبع نور نیست چون نوری از خود تولید نمی کند.

آموزش علوم سوم دبستان ، تعریف بازتابش نور

زمانی که نور به سطح جسمی می تابد، به آن سطح برخورده و بازگردانده می شود که به این پدیده بازتایش نور می گوییم.
در تصویر زیر سارا و زهرا به کمک دو آینه باعث بازتابش نور می شوند.

آموزش علوم سوم دبستان بازتابش نور

به جر آینه نیز همه اجسام می توانند نور را بازتاب کنند و در واقع علت اصلی دیده شدن اجسام و موجودات اطرافمان تابش نور و بازتاب ان از اجسام است. زمانی که با چراغ مطالعه درس می خوانید نور لامپ آن با کتاب شما برخورد کرده و به چشم شما بازتاب می کند و به این طریق می توانید مطالب کتاب خود را مشاهده کنید. این موضوع را در شکب زیر مشاهده می کنید.

بازتاب نور

نکته: بازتاب شدید نور به چشم، باعث می شود تا به چشم آسیب برسد.

بازتاب منظم نور: زمانی که نور به سطوح صاف و صیقلی برخورد می کند بازتابش آن به شکل منظم است مانند آینه و یا ورقه آلومینیومی.
بازتاب نامنظم نور: زمانی که نور در به سطوحی مانند مقوا بتابد که سطح آن صاف نیست به طور نامنظم بازتاب می کند.
در ادامه آموزش علوم سوم ابتدایی به آموزش آبنه ها می پردازیم.

آموزش آینه ها علوم سوم دبستان درس هفتم

در این بخش از آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم، با آینه ها آشنا می شویم. آینه یکی از اجسامی است که سطح آن صاف است و نور را به طور منظم بازتاب می کند. علت دیده شدن تصیر در آینه هم بازتاب منظم نور از آن است.
به بیانی ساده تر چون نور به طور منظم می تواند از آینه بازتابش کند، ما هم می توانیم در آینه تصویر خود را به خوبی ببینیم. همانطور که گفته شد نور به اجسام و افراد برخورد می کند و قسمتی از آن بازتابش کرده و به آینه برخورد می کند. نوری که به آینه برخورد می کند نیز بازتابش کرده و به چشم ما می رسد و باعث می شود تا ما تصویر خودمان را در آینه ببینیم.

بازتاب نور از آینه آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم

در ادامه آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم شما را با انواع آینه ها و ویژگی های هر کدام آشنا می کنیم. اما قبل از این که به ادامه آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم بپردازیم، یک هدیه دیگر نیز برای شما داریم.

پکیج آموزشی رایگان حرف آخر برای ابتدایی

موسسه حرف آخر یک هدیه ارزشمند دیگر نیز برای دانش آموزان ابتدایی نهیه کرده است. کافی است همین الان فرم زیر را پر کنید تا 20 درصد از کل آموزش های حرف آخر را به رایگان هدیه بگیرید. آموزش های جذاب و نوین آموزشی توسط دبیران برجسته کشوری، هدیه حرف آخر برای دانش آموزان عزیز.

رایگان قمری min

%20 محصولات ابتدایی حرف آخر به صورت رایگان

آموزش علوم سوم دبستان انواع آینه ها

در ابن قسمت  انواع آینه ها را نام برده و هرکدام را به اختصار توضیح می دهیم.
انواع آینه: آینه تخت، آینه فرو رفته، آینده برآمده

آینه تخت: آینه های معمولی که سطح آن ها صاف است، آینه های تخت نامیده می شوند. مانند آینه هایی که در خانه ها از آن استفاده می کنیم.

آینه فرو رفته: یکی دیگر از انواع آینه ها، آینه فرورفته است که سطح آن ها برای خمیدگی به طرف داخل قرار دارد. نام دیگر این آینه ها، مقعر یا کاو می باشد. از ویژگی مهم آن ها می توان به این مورد اشاره کرد که اجسام را بزرگتر و نزدیکتر از فاصله معمولی نشان می دهد. برای مثال آینه های مخصوص دندانپزشکی فرورفته هستند و برای اینکه دندان ها یزرگتر و راحتر دیده شوند ار این نوع استفاده می کنند.

آینه برآمده: آینه هایی که سطح نشان دهنده آن ها به سمت بیرون است، آینده برآمده نام دارند. کوچک و دورتر نشان دادن تصاویر از ویژگی های مهم این آینه ها هستند. نام دیگز این آینه محدب یا کوژ است. ممکن است بسیاری از شما بدانید که برای آینه بغل اتومبیل ها از آینه ها استفاده می کنند تا فضای بیشتری از آینه دیده شود.

نکته: سطح داخلی قاشق مانند آینه های فرو رفته و سطح بیرونی آن مانند آینه های برآمده عمل می کند.

در تصویر زیر انواع مختلف آینه ها را مشاهده می کنید. با توجه به تعریفات بالا و خصوصیات هر کدام نوع هر آینه را تشخیص دهید.

انواع آینه ها علوم سوم دبستان

اکنون به پایان درس هفتم از علوم سوم رسیدیم. درس یعدی در مورد نحوه ساخت انواع آینه ها می باشد و مطلب توضیحی ندارد. بنابراین به آموزش درس نهم می پردازیم.

آموزش علوم سوم دبستان درس نهم

با ما همراه باشید تا در این بخش از آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم به درس نهم بپردازیم.
این درس در مورد نیرو می باشد. همانطور که می دانیدما روزانه در انجام کارها از نیروی خود استفاده می کنیم. در تصویر زیر بچه ها سرگرم بازی هستند. هر کدام به انجام کاری می پردازند که برای آن کار نیروی خود را به کار می برند.

آموزش علوم سوم دبستان درس نهم

شکل بالا را به دقت مشاهده کنید. ما نیز در طول روز ممکن است این کارها را انجام دهیم. جسمی را هل دهیم یا ان را بر روی زمین بکشیم.
هدف ما از انجام این کارها به حرکت در آوردن آن جسم است. زمانی که ما جسمی را می کشیم و یا آن را از روی زمین بلند می کنیم، به آن نیرو وارد می کنیم.
در حالت کلی تر می توان گفت که ما برای انجام دادن همه کارهای خود نیرو مصرف می کنیم و بدون صرف نیرو نمی توانیم کاری را انجام دهیم. مثلا پسر بچه ای که می خواهد موشک کاغذی خود را به حرکت دربیاورد ار نیروی دست خود استفاده می کند.

نکته: همانطور که گفته شد برای انجام کارها نیرو مصرف می کنیم. اگر نیروی وارده بر یک جسم به اندازه کافی نباشد جسم حرکت نمی کند.

در ادامه آموزش علوم سوم دبستان فصل دوم  به یک نکته دیگر در مورد نیرو می پردازیم.
بهتر است بدانیم که ما فقط برای به حرکت درآوردن جسم نیرو مصرف نمی کنیم، بلکه ممکن است برای متوقف کردن یا تغییر شکل دادن آن نیز نیرو مصرف کنیم.

مثلا می توان بازی فوتبال را مثال زد. زمانی که توپ را به سمت دروازه بان شوت می کنند، از نیرو استفاده می کند تا حرکت توپ را متوقف کند. نانوا برای تغییر شکل دادن خمیر نیرو مصرف می کند. افرادی که تنیس بازی می کنند به توپ نیرو وارد می کنند تا به حرکت دربیاید و یا جهت آن را تغییر دهد. برای درک بهتر این مثال ها تصویر هر کدام را برای شما به نمایش گذاشته ایم.

آموزش علوم سوم ابتدایی نیرو

نیرو را می توان از جهت های مختلف به جسم وارد کرد. مثلا برای ترکاندن بادکنک از دو طرف به آن فشار می دهیم، یا برای کوبیدن میخ روی دیوار می توان از پایین آن نیرو وارد کنیم. با بحث نیرو به پایان آموزش فصل 2 علوم سوم ابتدائی رسیدیم. اما اینجا انتها مسیر نیست، برای شما به صورت کاملا رایگان جواب سوالات این فصل را آماده کرده ایم و برای استفاده کافیست روی لینک گام به گام فصل دوم علوم سوم کلیک کنید و برای مشاهده کل مطالب مربوط به این درس از گام به گام و آموزش گرفته تا نمونه سوال حتما از بخش علوم سوم دبستان اقدام کنید.

امتیاز بدهید.
guest
11 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن
تخفیف-حرف-آخر

همین الان شماره تماستو وارد کن!