این مطلب با موضوع آموزش علوم هفتم فصل 14 برای تمام کسانی که می خواهند فصل 14 علوم هفتم را به صورت کامل و عمیق فرا بگیرند نوشته شده است تا از سایت ها و جزوات دیگر بی نیاز شوند. پس 15 دقیقه برای خواندن این مطلب وقت بگذارید تا ساعت ها وقت خود را در جستجوی مطلب دیگر هدر ندهید. همچنین در این مطلب چندین پیشنهاد هیجان انگیز داریم که قطعا شما را شگفت زده خواهند کرد.
آموزش علوم هفتم فصل 14 گردش مواد
موضوع اولی که باید در آموزش علوم هفتم فصل 14 یاد بگیرید این است که، جانداران تک سلولی به سبب اینکه با محیط اطراف خود در تماساند، مواد مورد نیازشان را به صورت مستقیم از محیط میگیرند و مواد زائد را به محیط پس میدهند. اما در جانداران پرسلولی مثل انسان، تمام سلولها در ارتباط مستقیم با محیط قرار ندارند و برای این کار نیاز دارند دستگاهی به کمکشان بیاید.
سلولهای بدن ما به اکسیژن نیاز دارند و باید به وسیله دستگاه گردش مواد آن را به دست بیاورند و کربن دی اکسید و دیگر مواد زائد خود را نیز به آن پس دهند. دستگاه گردش مواد شامل قلب، رگ و خون است. این دستگاه برای برقراری ارتباط با تمام سلولها به مایع نیاز دارد که در بیشتر جانوران خون، نقش مایع را بازی میکند.
خون در شبکه گستردهای از لولههای مرتبط به هم جریان دارد که به این لولهها، رگهای خونی گفته میشود. یک پمپ قوی هم برای به گردش در آوردن خون درون رگها نیاز است که همان قلب میباشد. قلب با وزنی کمتر از 300 گرم، سالانه حدود 2 میلیون لیتر مایع جابهجا مینماید. قلب با ضربان خود، خون را با فشار به درون رگها و اندامهای مختلف پمپ میکند. از آنجایی که این رگها به هم وصل هستند، در نهایت خون به خود قلب بازمیگردد. و این چرخه به طور مداوم در حال تکرار شدن است.
قلب یک تلمبه ماهیچهای توخالی است که دو حفره در بالا به نام دهلیز و دو حفره در پایین به نام بطن دارد که حفرههای بالایی و پایینی به کمک دریچههایی به هم راه دارند. بخش عمده قلب از نوع خاصی از بافت ماهیچهای تشکیل شده است که به آن ماهیچه قلبی میگویند. درون حفرات قلب توسط بافت پوششی پوشانده شده است که در شکل گیری دریچههای قلبی نیز نقش دارد و با خون در تماس است.
این لایه نازک ترین لایه می باشد. در اطراف قلب و برای محافظت از آن، بافت پیوندی داریم. هنگام انقباض بافت ماهیچهای قلب، نیرویی ایجاد میشود که به خون فشار وارد میکند و آن را به درون سرخرگها میراند. لایه ماهیچه ای ضخیم ترین لایه است.
لولهکشی قلب و آموزش علوم هفتم فصل 14
سرخرگها خون را از قلب خارج میگیرند و سیاهرگها خون را به قلب بازمیگردانند رگهایی که به بافت قلب خون رسانی میکنند را کرونر مینامند. هر کدام از بخشهای چپ و راست قلب فعالیت مستقلی دارند. خونی که در سمت چپ قلب وجود دارد روشن است و اکسیژن بیشتری دارد. این خون از طریق سرخرگ آئورت به تمام بخشهای بدن فرستاده میشود تا نیاز سلولهای بدن را به مواد مغذی و اکسیژن تامین کند. به این مسیر، گردش خون عمومی گفته میشود.
خون های قسمت پایین بدن به سیاهرگی به نام بزرگ سیاهرگ زیرین می ریزند و همه باهم به دهلیز راست قلب باز می گردند. خون های قسمت بالای بدن نیز به بزرگ سیاهرگ زبرین می ریزند و از این مسیر به قلب و دهلیز راست می رسند. همه این خون ها از دهلیز راست به بطن راست می ریزد.
برای اکثر دانش آموزان درس علوم به خاطر مفهومی و ریز بودن سوالات سخت به نظر می رسد. اما راه هایی برای ساده تر کردن این درس وجود دارد. مثلا استفاده از محصولات درجه یکی مثل پکیج علوم هفتم حرف آخر باعث فهم عمیق و کامل درس می شود و به همین دلیل شما قادر خواهید بود به تمام سوالات پاسخ دهید و به نمرات و درصدهای بالا دست یابید.
علاوه بر علوم شما می توانید محصولات دروس دیگر را از صفحه حرف آخر هفتم خریداری کرده و یک تحول اساسی در روند تحصیلی خود رقم بزنید. تمام این پکیج ها توسط بهترین اساتید کشور تدریس شده اند و از تکنولوژی تصویر سازی و انیمیشن برای جذاب کردن آن ها استفاده شده است.
اما ما پیشنهاد جذاب دیگری برای کسانی که فعلا قادر به خرید هیچ یک از محصولات ذکر شده نیستند داریم. شما با پر کردن فرم زیر، به صورت رایگان صاحب فیلم آموزشی 20 درصد از محتوای کتب درسی پایه خود خواهید شد. پس همین حالا فرم زیر را پر کنید و 20 هزار تومان هزینه ارسال را پرداخت کرده و بسته را درب منزل تحویل بگیرید.
جواب گفتوگو کنید صفحه 118 آموزش علوم هفتم فصل 14
- مایعی که جریان داشته باشد. (خون)
- لوله هایی که خون در آن ها جریان داشته باشد. (رگ)
- بخشی که مانند تلمبه عمل کند و خون را در تمام بدن به گردش درآورد. (قلب)
ورودی و خروجی قلب بخش مهمی از آموزش علوم هفتم فصل 14
این قسمت از آموزش علوم هفتم فصل 14 خیلی مهم است و باید بتوانید خوب آن را یاد بگیرید. در سمت راست قلب خون تیره که دارای مقادیر زیاد کربن دی اکسید است جریان دارد. این خون توسط بزرگ سیاهرگهای زیرین و زبرین، از اندامهای مختلف به قلب منتقل میشوند. خون با اکسیژن کم به بطن راست وارد میشود و از راه سرخرگ ششی، برای جذب اکسیژن به ششها میرود. پس از آن، خون اکسیژندار و روشن به کمک سیاهرگهای ششی به دهلیز چپ میریزد و از آنجا به بطن چپ میرود تا دوباره به گردش درآید. به این چرخه، گردش ششی خون میگویند.
بدن ما سه نوع رگ دارد که در بالا کار دو نوع از آنها یعنی سرخرگ و سیاهرگ را گفتیم. نوع سوم مویرگ نام دارد. سرخرگها داراری دیواره ضخیم بوده و قابلیت ارتجاعی دارند اما سیاهرگها دیواره نازکی دارند و خاصیت ارتجاعی آنها کمتر است. پس از اینکه سرخرگ به اندامی وارد شد، انشعابات زیادی پیدا میکند و به مویرگ تبدیل میشود.
در دیواره مویرگها فقط یک لایه بافت پوششی وجود دارد. این دیواره تک لایه به قدری نازک و نفوذپذیر است که مواد میتوانند از آن عبور کنند و به داخل یا خارج مویرگ بروند. در آخر این شاخههای مویرگی به هم میپیوندند و سیاهرگ را ایجاد میکنند که خون را از اندام به بیرون هدایت میکند.
قلب دارای 4 حفره و 4 درچه است. ضخامت ماهیچه دهلیزها کمتر از بطن ها است چون بطن ها باید خون را با فشار زیاد پمپاژ کنند. اگر بخواهیم دیواره حفرات قلب را به ترتیب زیاد به کم بنویسیم؛ خواهیم داشت: دیواره بین دو بطن، دیواره بطن چپ، دیواره بطن راست، دیواره دهلیزها.
جواب آزمایش کنید صفحه 119 آموزش علوم هفتم فصل 14
- سطح شکمی حالت محدب دارد. اما سطح پشتی مسطح است. رگ های کرونر در نمای شکمی اریب هستند اما در نمای پشتی این اریب بودن کمتر می شود. در نمای شکمی بیشن=تر سرخرگ دیده می شود ولی در نمای پشتی سیاهرگ ها بیشتر هستند.
- سرخرگ ها دیواره ماهیچه ای قطورتری دارند و دهانه رگ گرد است ولی سیاهرگ ها دیواره شلی دارند و دهانه ان ها به حالت بیضی است.
- در امتداد سوندی که از سرخرگ وارد قلب کرده ایم قلب را برش می زنیم. به این ترتیب می توانیم دیواره بین بطن چپ و راست و دریچه های بین دهلیزها و بطن ها را ببینیم.
- بطن راست خون را به طرف شش ها پمپ می کند اما چون بطن چپ خون را به تمام بدن پمپ می کند. به همین دلیل بطن چپ ضخامت بیشتری دارد.
مسیر گردش خون و تغییرات رنگ خون در بدن
خون تیره به خونی گفته می شود که اکسیژن کمتری دارد و خون روشن به خونی که اکسیژن بیشتری داشته باشد گفته می شود. در انسان دو گردش خون عمومی و ششی وجود دارد.
مسیر گردش خون عمومی: خون از بطن چپ وارد سرخرگ آئورت می شود و داخل آن حرکت می کند تا به دوراهی می رسد که در آنجا خون دو قسمت می شود. قسمتی وارد رگی می شود که به سمت بالا می رود و خون را به اندام های بالایی مثل سر و گردن می برد. و قسمت دیگر خون، وارد رگی می شود که به سمت پایین بدن می رود تا خون را به اندام های پایینی مثل پاها برساند.
پس از اینکه این خون روشن به سلول های اندام های مختلف بدن می رسد، در مویرگ ها تبادل اکسیژن صورت میگیرد و این خون به خون تیره با مقدار اکسیژن کم تبدیل می شود. بعد همین خون تیره از اندام ها وارد بزرگ سیاهرگ های بالایی و پایینی می شود و دوباره به قلب باز می گردد. مبدا این گردش خون بطن چپ و مقصد آن دهلیز راست است.
مسیر گردش خون ششی: این گردش خون از بطن راست وارد سرخرگ ششی می شود و به سمت شش راست و چپ حرکت می کند. خون تیره پس از تبادل اکسیژن و کربن دی اکسید، تبدیل به خون روشن می شود. و در نهایت به دهلیز چپ می ریزد.
پس تا اینجا یک جمع بندی مهم از آموزش علوم هفتم فصل 14 داشته باشیم: به طور کلی می توانیم بگوییم که 8 رگ اصلی بزرگ به قلب وصل هستند که 6 تای آن ها سیاهرگ و 2 تای آن ها سرخرگ است. از این 8 رگ، 3 تا خون تیره حمل می کنند و 5 تای دیگر خون روشن دارند.
2 رگ که حامل خون تیره هستند به دهلیز راست متصل شده اند. و یک سرخرگ ششی به بطن راست متصل است. 4 رگ که خون روشن دارند به دهلیز چپ وصل شده اند و از بطن چپ نیز یک سرخرگ آئورت خارج شده است.
نبض و ضربان آموزش علوم هفتم فصل 14
در هر ضربان، قلب خون را با فشار به درون سرخرگها میفرستد. خون متناسب با کار قلب بر دیواره سرخرگها فشار میآورد که در نتیجه آن، قطر سرخرگ به صورت تناوبی کم و زیاد میشود. تنگ و گشاد شدن سرخرگها به صورت موجی در طول سرخرگ به حرکت درمیآید. این وضعیت به صورت نبض در قسمتهای خاصی از بدن احساس میشود و ما با استفاده از آن میتوانیم تعداد نبض را اندازه گیری کنیم.
اگر انگیزه خود را از دست داده اید، نمی دانید از کدام کتب کمک درسی استفاده کنید، معلمان باسواد ندارید، از هم کلاسی های خود عقب مانده اید و چندین مشکل تحصیلی دیگر دارید؛ شما نیاز دارید همین حالا فرم زیر را پر کرده و از فرصت استثنائی مشاوره رایگان با مشاوران ارشد حرف آخر استفاده کنید. مشاورین ما کمکتان می کنند تا برای تمام مشکلات خود، بهترین راه حل را پیدا کنید و بدون دغدغه درس بخوانید.
خون و سلولهای خونی بخش پایانی آموزش علوم هفتم فصل 14
در بدن ما حدود 5 لیتر خون در جریان است. خون نوعی بافت پیوندی است که از یک بخش مایع به نام پلاسما و یک بخش سلولی ساخته شده است که این سلولهای خونی در بخش مایع، یعنی پلاسما شناورند. پلاسما بخش مایع خون است و از آب، مواد محلول به خصوص قند، نمک و پروتئین تشکیل شده است. پلاسما 55% کل خون را تشکیل میدهد. علاوه بر اینکه خون در انتقال مواد و ارتباط بین دستگاههای مختلف بدن نقش دارد، در تنظیم دمای بدن و ایمنی بخشی نیز بسیار نقش فعال و اساسی دارد.
خب آموزش علوم هفتم فصل 14 به پایان رسید. در انتها از شما می خواهیم که نظر خود را برایمان کامنت کنید و با پیشنهادات خود به بهتر شدن ما کمک کنید. همچنین می توانید برای اطلاع از قیمت محصولات به صفحه لیست قیمت محصولات حرف آخر مراجعه کرده و بعد از فروشگاه حرف آخر محصول مورد نظر خود را خریداری نمایید.