علوم یکی از مهمترین دروس پایه های ابتدایی است که در افزایش معدل دانش آموزان و موفقیت تحصیلی آن ها نقش بسیار مهمی دارد. من، حامد حبیب زاده، در این مطلب با آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول در خدمت شما عزیزان هستم. تمام مطالب درس های اول تا سوم این کتاب در این مقاله توضیح داده شده است. برای مشاهده درس های بعد نیز می توانید به آموزش علوم چهار دبستان فصل دوم مراجعه کنید. در ضمن برای مشاهده کل مطالب مربوط به این درس از آموزش گرفته تا نمونه سوال حتما به بخش علوم چهارم دبستان مراجعه کنید و برای مشاهده آموزش فصل اول علوم چهارم بر اساس آخرین تغیرات کتاب درسی از طریق لینک قبلی اقدام کنید.
فهرست مطالب
آموزش درس اول علوم چهارم دبستان
درس اول این کتاب شما را با حباب و نحوه درست کردن آن آشنا می کند. ممکن است زمانی که دستانتان را با آب و صابون می شویید از آن حباب تشکیل شود یا در حمام هنگام شستن موهایتان با شامپو، حباب درست شود. در تصویر زیر دانش آموزانی را می بینید که با ریختن مایع دست شویی در آب، مایع حباب سازی درست کرده اند.
شما نیز می توانید شکل های مختلفی با سیم های حلقه ای درست کرده و با استفاده از آب و مایع حباب درست کنید. پس از ساختن سیم های حلقه ای در اشکال متفاوت جدولی تهیه کرده و شکل سیم ها و حباب را بکشید.
در واقع هدف اصلی این درس علاوه بر درست کردن حباب، آشنا کردن شما دانش آموزان با نحوه جمع آوری اطلاعات است که در سال گذشته (آموزش علوم سوم دبستان فصل اول) نیز با آن آشنا شده اید. با توجه به آموخته های شما دو روش برای جمع آوری اطلاعات وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
1. مشاهده و انجام آزمایش: در این روش ابتدا پدیده های مختلف را مشاهده کرده و سپس با انجام آزمایش های لازم به جمع آوری اطلاعات می پردازیم.
2. پرسش: در این روش نیز برای به دست آوری اطلاعات لازم درباره یک موضوع از دیگران در مورد آن پرسش می کنیم تا اطلاعات کافی را ثبت کنیم.
درس اول علوم چهارم دبستان از شما خواسته است تا با انجام آزمایش با سیم های مختلف و درست کردن حباب توسط آن ها، به جمع آوری اطلاعات بپردازید.
در ادامه آموزش علوم چهارم فصل اول در مورد پیش بینی کنید صفحه 4 بحث می کنیم. در این پیش بینی کنید دو لیوان آب در زیر آفتاب قرار داشته شده است که یکی دورش پارچه سیاه و یکی پارچه سفید قرار داده شده است.
بعد از یک ساعت دمای آب را اندازه گیری کرده اند. در این اندازه گیری لیوانی که پارچه سفید داشت نیمه گرم و لیوانی که پارچه سیاه دور آن بود گرم شده بود. بر اساس این آزمایش از شما خواسته شده است تا پیش بینی کنید که پوشیدن لباس چه رنگی در تابستان مناسب است؟
درست حدس زده اید. لباس های تیره نور خورشید را بیشتر به خود جذب می کنند، بنابراین پوشیدن لباس تیره در تابستان باعث گرم شدن بدن می شود و بهتر است از لباس هایی با رنگ روشن استفاده کنید. درس اول از علوم چهارم ابتدایی با این بحث به پایان رسید. با ما همراه باشید تا در ادامه این آموزش به درس دوم بپردازیم. در ضمن دوستان خوبم اگر به دنبال جواب سوالات این فصل هم چنین یک بانک رایگان از سوالات برای بیست گرفتن هستید حتما به بخش های گام به گام فصل اول علوم چهارم و نمونه سوالات فصل اول علوم چهارم مراجعه کنید.
آموزش درس دوم علوم چهارم دبستان
در این بخش از آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول به تعریف مخلوط ها و انواع آن ها می پردازیم.
مخلوط ها به موادی گفته می شود که از ترکیب چند ماده مختلف به وجود آمده است. به عنوان مثال اگر سبزی های گوناگون را با یکدیگر ترکیب کنیم، مخلوط به وجود می آید. همچنین اگر چند مورد از ادویه ها را با هم ترکیب کنیم، مخلوط به وجود می آید.
مخلوط ها انواع مختلفی دارند و در یک حالت کلی می توان آن را به دو دسته مخلوط های یکنواخت و مخلوط های غیر یکنواخت تقسیم کرد. در زیر هرکدام از این مخلوط ها را تعریف می کنیم.
مخلوط های یکنواخت: مخلوط هایی که در آن ها مواد مخلوط شده به طور یکنواخت در هم ترکیب می شوند و هیچ ماده ای در آن ها ته نشین نمی شود، مخلوط های یکنواخت هستند که به آن ها محلول هم گفته می شود. به عنوان مثال وقتی چند حبه قند را در آب می اندازیم و آن را هم می زنیم، می بینیم که ذره های قند از هم جدا می شوند و بعد همه ذره ها به صورت یکنواخت در آب پراکنده می شوند. در این صورت هیچ ماده ای ته نشین نمی شود.
مخلوط های غیر یکنواخت: در ترکیب برخی از مواد اگر یکی جامد و دیگری مایع باشد و یا هردو جامد باشند مواد قابل حداسازی هستند و مخلوط غیر یکنواخت را به وجود می آورند. ترکیب نخود و شکر را می توان مثالی برای ترکیب غیر یکنواخت نامید که در این مخلوط مواد را می توان از هم جدا کرد.
در تصویر بالا نمونه هایی از ترکیب مواد را مشاهده می کنید. در ادامه به یک نکته توجه داشته باشید.
نکته: اگر دو یا چند ماده را با هم ترکیب کنیم و مخلوط ان ها یک ماده غیر شفاف باشد و پس از مدتی مواد در داخل آن ترکیب، ته نشین شود مخلوط غبر همگن درست می شود و محلول نیست. مثلا اگر ماست و آب را باهم ترکیب کنیم پس از مدتی ماست در دخل آب ته نشین می شود و یک محلول نیست.
هدیه حرف آخر برای ابتدایی
حرف آخر، بزرگترین موسسه آموزشی کشور، با تلاش آموزگاران نمونه کشوری توانسته است بهترین پکیج های آموزشی را برای دانش آموزان تهیه نماید. این موسسه 20 درصد از کل آموزش های ابتدایی را به دانش آموزان هدیه می دهد. آموزش هایی که با روش های نوین آموزشی تهیه شده اند و بهترین انیمیشن ها و فیلم ها در آن ها به کار برده شده است تا دانش آموزان تمام مطالب درسی را به شکل مفهومی یاد بگیرند. کافی است همین الان فرم زیر را پر کنید تا این بسته هدیه را به رایگان درب منزل خود تحول بگیرید و با بهترین آموزش های ابتدایی آشنا شوید.
آموزش علوم چهارم دبستان صفحه 10
در این صفحه از کتاب چهارم دبستان، فعالیتی قرار داده شده است که شما نیز با انجام دادن آن متوجه مطالبی در مورد چگونگی حل شدن مواد می شوید. برای مثال در این فعالیت از نبات استفاده شده است.
در یک لیوان نبات پودر شده و در لیوان دیگر نبات های درشت ریخته می شود. شما نیز این کار را انجام دهید. یک نبات را به قسمت های کوچک تر تقسیم کرده و یکی را پودر کنید. بعد از ریختن آن ها در لیوان زمان سنج خود را روشن کنید.
زمان حل شدن نبات در هر کدام از لیوان ها را اندازه بگیرید و در یک جدول ثبت کنید. با انجام این فعالیت با یک نکته مواجه می شود. اینکه هر چقدر نبات یا هر ماده حل شدنی دیگر در اندازه های کوچکتر باشد، راحت تر و سریع تر در آب (ماده حلال) حل می شود.
به عبارت دیگر می توان گفت که پودر نبات سریع تر از خرده نبات و خرده نبات سریع تر از از شاخه نبات در آب حل می شود.
نکته: البته بهتر است بدانیم که دمای آب نیز در حل شدن مواد تاثیر دارد. به عنوان مثال شکر در آب گرم زودتر از آب سرد حل می شود.
آموزش چگونگی جدا سازی مخلوط ها علوم چهارم
همانطور که در مباحث قبلی هم اشاره شد، بیشتر مواد در اطراف به صورت مخلوط هستند. گاهی ممکن است نیاز باشد تا ما مواد مخلوط را از هم جدا کنیم و همه شما در طول روز این جدا سازی را انجام می دهید. در این بخش از آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول انواع روش های جداسازی مخلوط را برای شما توضیح می دهیم.
اگر ما مخلوطی از مواد مایع با جامد را داشته باشیم می توانیم با رد کردن از صافی آن ها را از هم جدا کنیم. در این حالت مایع از صافی عبور می کند و مواد جامع آن بر روی صافی می ماند. برای مثال زمانی که برنج را آبکش می کنیم، دانه های برنج در آبکش باقی می ماند و آب از آبکش که به عنوان صافی است عبور می کند. ما به این طریق توانستیم دو ماده را که یکی مابع و یکی جامد بود، از هم جدا کنیم. نمونه ای از جداسازی مواد را در تصویر زیر مشاهده می کنید.
البته بهتر است بدانیم که برای جداسازی دو ماده جامد نیز می توانیم از صافی استفاده کنیم و اندازه سوراخ های صافی باید با مواد ما متناسب باشد. متناسب از این نظر که یکی از مواد از صافی عبور کند و یکی در صافی باقی بماند تا توانسته باشیم آن ها را از هم جدا کنیم. در شکل زیر نمونه هایی از صافی را در اندازه های مختلف مشاهده می کنید.
در این بخش از آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول در مورد مخلوط ها و نحوه جداسازی آن ها از هم بحث کردیم. در ادامه آموزش به کاربرد مخلوط ها می پردازیم.
کاربرد مخلوط ها در زندگی علوم چهارم
در آخرین بخش از درس دوم علوم چهارم دبستان به مواردی از کاربرد مخلوط ها اشاره می کنیم.
ما در زندگی از مخلوط ها در مواقع مختلفی استفاده می کنیم. مثلا برای ساختن یک ساختمان از مخلوط آب و سیمان و یا آب و گچ استفاده می کنیم. همچنین در آشپزی های روزانه خود مخلوطی از ادویه ها را به کار می بریم. مواد شوینده و داروها نیز ار دیگر مخلوط هایی هستند که ما در زندگی روزمره خود از آن ها استفاده می کنیم.
آموزش درس دوم علوم چهارم به پایان رسید. در ادامه با ساده ترین روش به تدریس درس سوم علوم چهارم دبستان می پردازیم.
آموزش درس سوم علوم چهارم دبستان
در این فصل به مطالبی در مورد انرژی می پردازیم. همانطور که از نام این درس مشخص است. ما در طول روز و برای انجام کارهای مختلفمان انرژی مصرف می کنیم. به عبارتی دیگر برای انجام همه کار ها نیاز به انرژی داریم.
وسایل خانگی نیز ببرای روشن شدن و عمل کردن به انرژی نیاز دارندو مانند جاروبرقی و آسانسور. انرژی به شکل های مختلف وجود دارد و از حالتی به حالت دیگر فرق می کند. در ادامه آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول به شکل های مختلف انرژی و تبدیل آن ها می پردازیم.
آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول صفحه 17
همانطور که در بالا اشاره شد، برای اینکه فعالیتی توسط انسان یا ابزار های مختلف انجام شود، باید انرژی وجود داشته باشد. یکی از فعالیت هایی که همه ما در طول روز انجام می دهیم، حرکت کردن است.
همه اجسامی که حرکت می کنند، انرژی دارند. به این نوع از انرژی، انرژی حرکتی می گوییم. از انرژِی حرکتی استفاده های زیادی می شود. برای مثال ازانرژی حرکتی باد برای به حرکت درآوردن قایق، تولید برق، به حرکت در آمدن پنکه و… استفاده می شود. در زیر تصویری از این مثال ها را مشاهده می کنید.
آب یکی دیگر از انرژی های حرکتی می باشد و می تواند اجسام را با انرژی خود به حرکت دربیاورد. آب می تواند سنگ های ریز داخل دریا را به حرکت دربیاورد و یا مثلا برای به حرکت درآوردن توربین های آبی (وسیله هایی که انرژی برق تولید می کنند) از انرژی حرکتی آب استفاده می شود.
آموزش انرژی گرمایی علوم چهارم دبستان
در این قسمت از درس سوم، یکی دیگر از انواع انرژی ها را که انرژی گرمایی است، توضیح می دهیم.
مثال: هوای گرم انرژی گرمایی دارد. انرژی حاصل از سوختن موادی مانند بنزین و گاز هم از نوع انرژی گرمایی است. گاز شهری نیز انرژی گرمایی دارد که از برای آشپزی استفاده می کنیم. تصاویر دو نمونه از این مثال ها را در شکل زیر مشاهده می کنید.
در مطالب قبلی به این موضوع اشاره کردیم که انرژی ها می توانند از نوعی به نوع دیگر تبدیل شوند. برای مثال می توان انرژی یک خودرو را نام برد. در هنگام حرکت خودرو، انرژی گرمایی حاصل از سوختن بنزین، به انرژی حرکتی تبدیل می شود.
همچنین زمانی که دو دست خود را به همدیگر میمالیم و در دست خود گرما را احساس می کنیم، انرژی حرکتی در دست ها تبدیل به انرژی گرمایی می شود.
آموزش انرژی نورانی علوم چهارم دبستان صفحه 23
نور نیز یکی دیگر از انواع انرژی ها می باشد. یکی دیگر از منابع بزرگ نور در دنیا خورشید است که در نور آن انرژی وجود دارد. همچنین نوری که از منابع نور تابیده می شود نیز دارای انرژی است. به این شکل از انرژی که در نور وجود دارد، انرژی نورانی گفته می شود.
انرژی نورانی نیز در زندگی ما مصارف مهم و مختلفی دارد. مثلا برای رشد گیاهان، انرژی نورانی لازم است. یا برای تولید گرما و برق در مصارف روزانه از انرژی نورانی خورشید استفاده می شود.
قبل از ادامه آموزش علوم چهارم ابتدایی فصل 1، یک هدیه دیگر نیز از حرف آخر برای شما دارم.
مشاوره رایگان آموزشی برای ابتدایی
مشاورین ارشد حرف آخر به عنوان یک هدیه ارزشمند، برای دانش آموزان ابتدایی و والدین آن ها مشاوره رایگان آموزشی ارائه می دهند. همین الان فرم زیر را پر کنید تا مشاورین حرف آخر در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند و روش های درست درس خواندن و همه آنچه که برای موفقیت تحصیلی نیاز دارید، در اختیار شما قرار دهند.
استفاده از سوخت علوم چهارم فصل اول
در آخرین بخش از آموزش علوم چهارم دبستان فصل اول به سوخت ها و موارد استفاده از آن ها می پردازیم.
همه انسان ها برای گرم کردن خانه هایشان در فصل زمستان و یا برای خنک نگهداشتن آن در فصل تابستان، برای پختن غذاها، به حرکت در آوردن خودروها و … از انرژی استفاده می کنند. اکثر این انرژی ها از طریق سوزاندن مواد سوختنی به دست می آیند که اصطلاحا به این مواد سوخت می گوییم. مقدار سوخت ها در کره زمین کم است و روزی به پایان خواهد رسید. پس باید در مصرف این انرژی ها صرفه جویی کنیم تا همیشه بتوانیم از آن ها استفاده کنیم.
نکته: یکی از راه های صرفه جویی در انرژی ها و سوخت ها، پوشیدن لباس گرم در زمستان و یا استفاده از وسایل نقلیه عمومی به جای خودروی شخصی است.