تحصیل در رشتههای آزمایشگاهی علاقه مندان زیادی دارد ،و جزء رشته های زیر گروه 1 رشته تجربی میباشد. میکروبیولوژی رشته آزمایشگاهی پرکاربردی محسوب میشود که علاوه بر شاخه طبی سایر شاخهها را دربرمیگیرد. میکروبیولوژِی در زبان فارسی به معنای زیست شناسی سلولی و مولکولی ترجمه میشود و در دفترچه انتخاب رشته زیست شناسی سلولی-مولکولی نام دارد. البته اگر بخواهیم دقیقتر به فارسی برگردانیم (ریز زیست شناسی ) ترجمه درست تری خواهد بود. رشته میکروبیولوژی مباحث بسیار بیشتری از رشته زیست شناسی را شامل میشود تعدادی زیادی از واحدهای این رشته مشابه رشته پزشکی میباشد،دروسی مانند :فیزیولوژی ،ویروس شناسی ،ایمنی شناسی و….در واقع در این رشته به بررسی دقیق رفتار میکروارگانیسمها (باکتری، ویروسهاو قارچها )بر روی جانداران زنده (انسانها و حیوانات ) میپردازند..رشته میکروبیولوژِی در مصارف بسیار زیادی از جمله : تشخیص پزشکی ،صنایع غذایی و مصارف صنعتی و دارویی کاربرد دارد.
برای قبولی در رشته میکروبیولوژی درصد درس زیست شناسی حائز اهمیت است. اما شما که به رشته میکروبیولوژی علاقه مند هستند و خواهان اطلاع از شرایط رشته میکروبیولوژی امروز با ما همراه باشید.
من شایان مامندی امروز در موسسه حرف آخر تمامی نکاتی که درباره رشته میکروبیولوژی یا زیست شناسی سلولی باید بدانید در اختیارتان قرار خواهم داد.
رشته میکروبیولوژی چند ترم است؟
مقطع کارشناسی رشته میکروبیولوژی در تغییرات جدید سر فصل دروس دانشگاه ها جمعا 139 واحد میباشد.داوطلبانی که به دنبال قبولی در رشته میکروبیولوژی هستند باید اطلاعات خود را در مورد این رشته تکمیل کنند.رشته میکروبیولوژی از 8 ترم تشکیل شده و به اتمام رساندن مقطع کارشناسی 4 سال طول میکشد ،شامل واحدهای عملی وتئوری میباشد.واحدهای عملی در آزمایشگاه های دانشگاه برگزار خواهد شد این رشته همچنون سایر رشته ها از تعدادی دروس پایه ،دروس اختیاری، دروس اختصاصی و دروس عمومی تشکیل شده است.در بین واحدهای این رشته 24 واحد عملی_آزمایشگاهی میباشد که در ادامه مقاله مربوط به انتخاب رشته کنکور به صورت کامل توضیح خواهیم داد.
اما برای شما یک خبر خوب هم داریم اگر خواهان کسب بهترین نتیجه ممکن برای رسیدن به رشته مد نظر خود هستید ما یک جلسه مشاوره رایگان برای شما در نظر گرفته ایم. کافی است فرم زیر را پر کنید تا مشاورین مجرب تیم ما با شما تماس بگیرند و یک راهنمایی خوب برای کسب بهترین نتیجه در اختیارتان قرار دهند.
[gravityform id=”2″ title=”false” description=”true”]
دروس رشته میکروبیولوژی
به گزارش تیم مشاوران ارشد حرف آخر دروس تخصصی رشته میکروبیولوژی شامل 83 واحد از که شامل دروس عملی و تئوری است تعدادی از دروس عبارت است از :بیوشیمی متابولیسم و آزمایشگاه ،بیوشیمی ساختار و آزمایشگاه ،ژنتیک پایه و آزمایشگاه، ژنتیک مولکولی و آزمایشگاه ،مبانی جانور شناسی و آزمایشگاه ، قارچشناسی و آزمایشگاه ،باکتری شناسی 1 و آزمایشگاه ،باکتری شناسی 2 و آزمایشگاه ،ویروس پزشکی ، میکروبیولوژی صنعتی ، میکروبیولوژی محیطی و آزمایشگاه ،زیست شناسی انگلها ،مبانی زیست شناسی تکوینی و….
دروس عمومی رشته میکروبیولوژی نیز 24 واحد است که دربین همه رشته ها مشترک است و شامل :اندیشه اسلامی 1و2 ،آیین زندگی ، تاریخ تمدن،دانش خانواده و جمعیت و..و تعدادی دیگر از واحدهای عمومی است .دروس پایه رشته میکروبیولوژی از 22 واحد تشکیل شده که شامل شیمی عمومی، فیزیک، ریاضی، زیست پیش دانشگاهی میباشد.و همچنین دانشجویان رشته میکروبیولوژی ملزم به گذراندن 10 واحد دروس اختیاری نیز میباشند. دروس اختیاری 17 واحد است که دانشجویان به اختیار 10 واحد را میگذرانند. حداکثر واحد انتخابی هر ترم 20 واحد میباشد ،دانشجویانی که معدل آنها به حد نصاب 12 نرسیده واجد شرایط انتخاب 20 واحد نخواهند بود و تنها میتوانند 14 واحد را در ترم جدید انتخاب کنند.
دوستان یک خبر استثنایی هم برای شما داریم. در هر سطحی که هستید حتی اگر صفر صفر هستید و می خواهید برای کنکور آماده شوید یک پکیج رایگان برای شما در نظر گرفته ایم که با استفاده از آن تنها در 5 روز می توانید برروی 15 درصد از کنکور خود مسلط شوید و به 40 تست قطعی از کنکور سراسری پاسخ دهید. برای دریافت این پکیج بی نظیر کافی است فرم زیر را پر کنید.

%20 محصولات حرف آخر به صورت رایگان
انواع گرایش رشته میکروبیولوژی
رشته میکروبیولوژی شامل 3 گرایش میباشد که هر یک کاربردهای متعددی دارند.که شامل :
- میکروبیولوژی گرایش پزشکی :در این گرایش به مطالعه و بررسی میکروبهایی پرداخته میشود که باعث ایجاد بیماری در انسان میشوند این گرایش در واقع در آزمایشگاههای تشخیص طبی و تحقیقاتی کاربرد دارد.
- میکروبیولوژی گرایش غذایی : در این گرایش مواد غذایی را با استفاده از میکروبهای مفید ارزش غذایی محصولات تولیدی را بالا میبرند.محصولات لبنیاتی پروبیوتیک طی این روند تولید میشوند.
- میکروبیولوژی گرایش صنعتی :در این گرایش با استفاده از باکتریهای مفید کودهای کشاورزی را با بازدهی بالاتری تولید میکنند به عبارتی تغذیه خاک با استفاده از میکروبهای مفید صورت میگیرد ،همچنین تولید آنزیمها در رشته میکروبیولوژی بسیار حائز اهمیت است تمامی آنزیمهایی که در مواد شوینده کاریرد دارند توسط میکروبیولوژیستهای گرایش صنعتی تولید میشود.
بازار کار رشته میکروبیولوژی
فارغالتحصیلان رشته میکروبیولوژی میتوانند در آزمایشگاههای تشخیص طبی فعالیت کنند ،همچنین بیشتر فعالیتهای آزمایشگاههای تولید خاک نیز برعهده میکروبیولوژیستها میباشد. آزمایشگاههای کارخانههای تولید مواد لبنی و غذایی نیز محل اشتغال بسیاری از فارغ التحصیلان این رشته میباشد. همچنین کنترل کیفی تصفیه آب آشامیدنی یکی دیگر از فرصتهای شغلی در این رشته محسوب میشود. شرکتهای پتروشیمی و پالایش نفت نیز از دیگر فرصت های شغلی این رشته به شمار میرود.
درآمد میکروبیولوژی
درآمد میکروبیولوژیست ها نسبت به محلی که در آن مشغول به کار هستند متفاوت است ، مثلا در آزمایشگاه های طبی درآمد طبق مصوبه وزرات بهداشت خواهد بود که برای این قشر در نظر میگیرد.در پالایشگاه های نفتی به عنوان مسئول فنی به طور میانگین بین 2تا 6 میلیون تومان و در آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی تولید آنزیم و سایر موارد پرکاربرد صنعتی درآمدی قابل قبول خواهند داشت ،تعدادی از میکروبیولوژیستهای به واسطه ابداع روشهای جدید در تولید برخی مواد صنعتی و یا کشف مادهای جدید به طور مداوم و در مبالغ بسیار بالا درآمد کسب میکنند. در واقع میزان درآمد در این رشته به تلاش و علاقه شما به این رشته بستگی خواهد داشت.
ادامه تحصیل در رشته میکروبیولوژی
امکان ادامه تحصیل در رشته میکروبیولوژی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا امکان پذیر میباشد ،لازم به ذکر است که این رشته در مقاطعهای کارشناسی ارشد و دکترا ،گرایشهای بسیار متنوعی دارد. در ادامه باتمامی گرایشهای این رشته آشنا خواهید شد.
- کارشناسی ارشد رشته میکروبیولوژی گرایش میکروب های بیماری زا :این گرایش رفتار میکروب های مضری که بدن جانوران و انسان را مورد حمله قرار میدهد را بررسی میکند.
- کارشناسی ارشد میکروبیولوژی گرایش صنعتی و محیطی :در این گرایش بر روی میکروب های مفید مطالعه میشود و از این میکروب ها در تولیدات صنعتی استفاده میشود.
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی رشته میکروبیولوژی برای پذیرش در گرایش های صنعتی و محیطی و بیماری زا در آزمون کارشناسی ارشد وزارت علوم شرکت کنند.علاوه بر ادامه تحصیل در رشته میکروبیولوژی فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی این رشته میتوانند با شرکت در کنکور کارشناسی ارشد وزارت بهداشت در رشته های بیوشیمی بالینی ،ژنتیک پزشکی ،هماتولوژی ،ویروس شناسی ادامه تحصیل بدهند.تعداد واحدهای کارشناسی ارشد تمامی گرایش ها 28 واحد میباشد که 12 واحد آن الزامی است ،8 واحد دروس اختیاری و 8 واحد شامل پایان نامه میباشد.همچنین فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد تمامی گرایش های این رشته میتوانند در آزمون دکترا شرکت کنند و در صورت قبولی در تمامی مراحل آزمون مقطع دکترا به تحصیل در این مقطع بپردازند. یک خبر خوب هم برای شما داریم. یک بانک نمونه تدریس از تدریس های حرف آخر به صورت کاملا رایگان برای شما در نظر گرفته ایم که برای مشاهده میتوانید از طریق صفحه تدریس های حرف آخر اقدام کنید.
وظایف میکروبیولوژیست در محیط کار
میکروبیولوژیست باید با انجام آزمایشات متنوع علل بروز بیماری های عفونی را تشخیص دهد ،همچنین باید با آزمایشات فراوان تمامی انواع میکروب های بیماری زا و مفید را مورد مطالعه قرار دهد.همچنین باید داروهای که تولید شده اند را بر روی انواع میکروب آزمایش کنند و رفتار میکروب را مورد بررسی قرار دهند.همچنین از دیگر وظایف میکروبیولوژیست ها بهره گیری از میکروبهای مفید در صنایع غذایی و کشاورزی میباشد. یکی دیگر از کارهایی که میکروبیولوژیست ها مرتب با آن سر و کار دارند ،تولید محیط کشت و کشت دادن باکتری ها و ویروس ها در این محیط ها است بعدها از این ویروس ها در کارهای تحقیقاتی و آزمایشگاه های دانشگاه و موسسات تحقیقاتی استفاده خواهد شد.
مهارت های میکروبیولوژیست ها
داشتن مهارت های جانبی در کنار شغلی که به آن مشغول هستید در همه مشاغل میتواند بازده خوبی داشته باشد ،میکروبیولوژیست ها باید مهرت کافی در کار کردن با نرم افزار های آماری را داشته باشند چون در هنگام کشت میکروبی و یا میزان بیماری زایی ،شمارش تعداد ویروس ها بسیار پر کاربرد میباشد.میکروبیولوژیستها باید در نمونه گیری مهارت داشته باشند،ریاضیات یک میکروبیولوژیست باید در حد قابل قبولی باشد و توانایی حل مسئله بسیار مهم است زیرا در آزمایشگاه به هنگام رقیق کردن محلو ها و تولید محلول های جدید نیاز به محاسبات خواهید داشت. همچنین یک میکروبیولوژیست موفق همیشه در زمینه شغلی خودش اطلاعات به روزی دارد ، میکروبیولوژیست با مطالعه مقاله های جدید علمی روز به روز دانش خود را افزایش میدهد.
مشکلات محیط کار میکروبیولوژیست ها
همه مشاغل دشواری های خود را دارند بنابراین افراد قبل از ورود و اشتغال به کار باید معایب و محاسن شغل مورد نظر را مورد بررسی قرار دهند کار در آزمایشگاه و محیط کار میکروبیولوژیست ها نیز از این قاعده مستثنی نیست.افرادی که روحیه کار کردن با خون را ندارند افراد مناسبی برای این شغل محسوب نمیشوند ،همچنین افرادی هستند که نمیتوانند مدت زیادی روی مسئله ای تمرکز کنند و آن را رها میکنند گاها میکروبیولوژیست ها ماه ها و شاید سال ها روی آزمایشی کار میکنند تا به نتیجه برسند بنابراین افرادی که در این شغل اشتغال دارند باید صبر و حوصله بسیار زیادی داشته باشند. همچنین در این شغل همانند سایر مشاغل بیمارستانی و تحقیقاتی امکان ابتلا به بیماری های واگیر و عفونت ها وجود دارد بنابراین میکروبیولوژیست ها باید تمامی نکات بهداشتی را رعایت کنند.
رتبه لازم برای قبولی در رشته میکروبیولوژی
رتبه لازم برای قبولی در رشته میکروبیولوژی هر سال تغیراتی دارد اما به صورت کلی و با بررسی هایی که انجام شده است آخرین رتبه قبولی میکروبیولوژی در 6 دانشگاه کشور را به صورت زیر میتوانید مشاهده کنید.
[table id=38 /]
ثبت نام در رشته میکروبیولوژی بدون کنکور
ثبت نام در رشته میکروبیولوژی بدون کنکور در اکثر دانشگاه های آزاد کشور امکان پذیر است.زمان ثبت نام بدون آزمون از طریق سایت اعلام خواهد شد و متقاضیان با ارائه مدارک میتوانند در این رشته ثبت نام کنند .